Морски обитатели изчезват заради липса на кислород още преди 430 млн. години

В древността океаните са били подобни на сегашните

Новини
13:41 - 30 Март 2019
10902
Морски обитатели изчезват заради липса на кислород още преди 430 млн. години

Масовото изчезване на морски животни в моретата и океаните се дължи на факта, че преди около 430 милиона години морското ниво започнало да се покачва, а нивата на кислорода в океаните рязко спаднали, твърдят учени. 

Както отбелязват авторите на изследването, океаните през т.нар. силуриански период са били подобни на днешните.

80 процента от всички конодонти - примитивни подобни на змиорки животни, и 50 процента от всички трилобити - клас измрели членестоноги, са изчезнали от океаните преди около 430 милиона години. Досега точната причина за това масово изчезване бе неясна, предава БТА.

"Връзката между въпросните промени в кръговрата на въглерода и масовото изчезване на морски животни винаги е била загадка", заяви Сет Йънг от университета на Флорида.

Йънг и колегите му използвали нова технология за изотопен анализ, за да изследват древни океански седименти и да преценят промените в нивата на кислорода в океаните през силурианския период. Били използвани стабилни изотопи на въглерода и сярата и геохимически подписи на йода, за да се открият промените в нивата на кислорода в древността.

Новият анализ разкрил взаимовръзка между намаляването на кислорода и изчезването на животински видове. Учените с изненада установили, че ниските нива на кислорода засегнали само 8 процента от океаните на планетата. Според тях, това доказва, че малки, но внезапни промени могат да имат глобално въздействие върху живите организми.