Мошеници "даряват" 500 лв. от името на "Лидл"

Общество
19:11 - 22 Март 2020
11593
Мошеници "даряват" 500 лв. от името на "Лидл"

В интернет пространството е налична фалшива Лидл промоция за раздаването на подаръчна карта от 500 лв. във връзка с честване на 90-годишнината на веригата супермаркети.

Интернет адресът на сайта, от който се извършва измамата, е сходен с този на официалния сайт. Освен, че мошениците събират лични данни, без абсолютно никакви условия, изисквани от законовата уредба, някои антивирусни програми засичат и три вируса при опит да се посети адреса на мошениците, който е същият като официалния, но с разширение club.

Мошениците са още по-нагли: хваналите се да попълнят анкетата, чрез която се обещава подаръчната карта от 500 лв., трябва да я препратят на още 30 свои контакти в няколко приложения, съобщава big5.bg.

„Посочената Игра представлява измама и грубо нарушение на правата на „Лидл България“, включително и съгласно Наказателния кодекс на Република България. „Лидл България“ категорично се дистанцира от провежданата Игра и бихме искали да Ви информираме, че сме предприели всички допустими по закон действия за защита на нашите и Вашите интереси, вкл. сезиране на компетентните органи“, се казва в официалното съобщение на „Лидл България“.

Използването на името на голямата верига и уронването на престижа й става точно ден, след като стана ясно, че „Лидл“ и „Кауфланд“ обединяват сили и даряват 300 000 лева за закупуването на 8 респиратора за българските болници, които ще бъдат предоставени безвъзмездно на Министерството на здравеопазването.

И докато конкурентни вериги задно се борят с коронавируса, мошеници използват точно вирусната схема за заразяване, само че в интернет пространството. Наивниците, в момент на истерия за пазаруване и прогнози за обедняване, не са малко.