Мощите на двама светци пристигат в Разград

Актуални новини
17:33 - 23 Октомври 2019
2350
Мощите на двама светци пристигат в Разград

В храма "Свети Николай Чудотворец" в Разград утре ще пристигнат мощите на Св. Матрона Московска и Св. Лука Войно-Ясенецки.

Те ще бъдат посрещнати в църквата в 10 часа от местни духовни лица, съобщи архиерейският наместник отец Георги. След църковната служба в чест на светците, миряните ще имат възможност да се поклонят пред тях. В разградския храм светините ще останат до 26 октомври, след това ще отпътуват за Басарбовския манастир, каза отец Георги.

Свещеникът обясни, че разградчани са имали вече възможност да се запознаят с живота и делото на двамата светци чрез прожектирания в храма филм "Целителят Лука". Организирането на кино в разградския храм е нова инициатива на църковното настоятелство, като замисълът е това да се превърне в традиция и в края на всеки месец да се показват произведения на филмовото изкуство на духовна тематика, каза архиерейският наместник.

Той добави, че по този начин хората ще се информират относно детайли около живота и делото на различни светии и подробности около църковните празници, както и да се запознаят с примера на светците, който дават чрез своята ценностна система.