Мощна експлозия в Бейрут, има жертви

Свят
19:32 - 04 Август 2020
2253
Мощна експлозия в Бейрут, има жертви

Мощна експлозия разтърси ливанската столица Бейрут малко след 19:00 ч. По първоначални данни има много ранени и тежки поражения по инфраструктурата. Агенции съобщават и за поне двама загинали.

Взривът избухна на пристанището на града. Най-вероятно експлозията е предизвикана от пожар в резервоар с горива или с химически вещества. За момента няма яснота дали става дума за промишлена авария или за умишлен саботаж.

На място има десетки линейки и противопожарни екипи, цитира Би Ти Ви.

Инцидентът е само ден след кратък пограничен конфликт между Израел и шиитската групировка "Хизбула", при който загинаха четирима бойци на ливанската групировка.

По-късно местният вестник Daily Star съобщи, че убитите са десетки, а ранените - стотици. Според телевизия Al-Mayadeen под отломките има още стотици души, като не може да се каже колко от тях са оцелели. 

Кореспондентът на АФП в Бейрут предава, че всеки магазин в комерсиалния район Хамра е претърпял разрушения, като всички витрини са разрушени, много коли са потрошени. Ранени хора ходят по улиците, а пред медицинския център "Клемансо" се трупат окървавени хора, включително и много деца, които искат да влязат, за да получат първа помощ.

LBCI Lebanon News твърди, че преди експлозията е имало пожар в склад за фойерверки. С оглед на огромните щети и помитането на почти цял квартал обаче по-скоро не става дума за фойерверки, а за склад с муниции - в района също така има военно-морска база.

Според вестник Daily Star пък експлозиите са били две - една в пристанището и една близо до дома на покойния ливански президент Рафик Харири, който бе убит преди 15 години от атака с кола-бомба на иранския клон на "Хизбула". Взривът става в навечерието на произнасянето на присъдата на трибунала на ООН срещу четиримата заловени атентатори срещу Харири.

Местна журналистка пък се включи по телевизия "Ал Джазира" и разказа за ужаса в града, за това, че има много ранени и жертви. Сама тя е ранена от стъкла, а къщата й е била буквално отнесена от взрива.