Мощна магнитна буря удари Земята

Чувствителните хора се оплакват от сърдечни кризи, главоболие и виене на свят, очакват се и полярни сияния

Свят
18:00 - 14 Май 2019
7893
Мощна магнитна буря удари Земята

Най-мощната магнитна буря за последните години се разрази на Земята във вторник, съобщиха учени, цитирани от РИА "Новости". Очакваше се тя да предизвика проблеми в радиовръзките и да продължи около 10 часа до късно вечерта. По-чувствителните хора бяха посъветвани да си мерят кръвното и да са готови да вземат нужните лекарства.

Супермагнитната буря, предизвикана от Слънцето, е най-мощната от 2 години и е впечатляващо събитие, заяви Сергей Богачев, главен научен сътрудник в руската лаборатория за рентгенова астрономия на Слънцето. Силата ѝ се определя като трето ниво от 5-степенната скала. Буря от 5-а степен е изключително рядка - веднъж на 10-20 години.

Най-уязвими са хората със сърдечно-съдови проблеми и хипертониците. Възможни са кризи, главоболие и виене на свят. От бурята се очакват полярни сияния.

Най-мощната досега геомагнитна буря е регистрирана през 1859 г. От 28 август до 2 септември се появяват много петна по Слънцето, има интензивни полярни сияния в района на екватора и пускащи искри телеграфни проводи. В края на март тази година имаше 3 мощни слънчеви изригвания.