Мощни въздушни удари в столицата на Судан

Свят
16:45 - 18 Май 2023
1787
Мощни въздушни удари в столицата на Судан

Мощни въздушни удари бяха нанесени в южните райони на столицата на Судан, Хартум, в четвъртък, като свидетели съобщиха за сблъсъци близо до военен лагер, край които са били разселени близо 1 милион души, а жителите на града се борят за оцеляване, предава Ройтерс.

Въздушните удари на армията, насочени към паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF), се чуха в няколко жилищни квартала в Южен Хартум, включително близо до лагера Тайба където полицейски резервни сили, обединени с армията, се биеха с RSF на земята, споделиха свидетели.

Армията основно използва въздушна сила и тежка артилерия, за да прогони RSF, които заеха големите райони на Хартум и прилежащите градове Бахри и Омдурман от другата страна на река Нил, след като започнаха сблъсъците на 15 април.

Конфликтът в Дарфур в Западен Судан и в щата Северен Кордофан, както и в други части на страната, се влошава, но борбата за властта се фокусира върху столицата.

Смята се, че началникът на армията Абдел Фатах ал-Бурхан и командирът на RSF Мохамед Хамдан Дагало, известен като Хемедти, са останали в Хартум по време на битката.

В сряда армията публикува видео, на което се вижда Бурхан облечен в военна униформа, като приветства войници пред сграда, която изглежда като штаб на армията в Централен Хартум.

Според най-новите оценки, над 840 000 души са били разселени в Судан, а над 220 000 са напуснали страната и са бежанци в съседни държави.

Световната продоволствена програма на ООН заяви, че засилва операциите си в най-малко шест щата в Судан с цел да помогне на 4,9 милиона уязвими хора, както и да помогне на онези, които бягат в Чад, Египет и Южен Судан.