Мощният тайфун Хагибис достигна бреговете на Япония (СНИМКИ)

Няма пострадали българи при разразилата се буря, съобщи МВнР

Общество
14:45 - 12 Октомври 2019
3739
Мощният тайфун Хагибис достигна бреговете на Япония (СНИМКИ)

Мощният тайфун Хагибис достигна японските брегове и се движи към огромния град Токио, предаде Франс прес. "Окото на тайфуна Хагибис достигна брега малко преди 19:00 ч. местно време (10:00 ч. по Гринуич) на полуостров Изу", на стотина километра югозападно от Токио, съобщи японската метеорологична агенция.

Няма информация за пострадали български граждани в Япония. Максимална степен на опасност е обявена в Токио и още 6 префектури заради тайфуна Хагибис. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Хагибис се очаква да достигне Токио към 21:00 ч. местно време в събота.

По информация на българското посолство в Япония за Токио и още 6 префектури в централната и източна част на страната – Сайтама, Гунма, Шидзуока, Канагава, Яманаши и Нагано, е обявена максимална степен на опасност. 

На места е прекъснато електрозахранването, издадена е препоръка за евакуация, която ще засегне милиони хора.

Полетите от двете основни летища, обслужващи района на Токио - „Ханеда“ и „Нарита“, са отменени. Някои от линиите на метрото в японската столица са затворени, множество влакови линии също са спрени.

Българското посолство в Токио следи ситуацията и съветва българските граждани, пътуващи или пребиваващи в Япония, да спазват препоръките и указанията на местните власти и да следят редовно уебстраницата на Японската метеорологична агенция: www.jma.go.jp/en/warn/

При необходимост от съдействие, българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Токио на тел.: +81 3 3465 1021 и в извънработно време на тел.: + 81 80 7966 5608.