Москов: Не затваряне, а масово тестване ще пресече заразата

Да се спре достъп до обществени поръчки над 100 000 лв. за агентите на ДС и номенклатурата на БКП, настояват от КОД

Новини
17:15 - 19 Март 2021
3494
Москов: Не затваряне, а масово тестване ще пресече заразата

Общество, което не минава през пречистването си, не може да има нови цели, не може да загърбим миналото и да не признаем, че всъщност огромният проблем пред икономиката и социалния живот в България е, че старата комунистическа върхушка се трансформира в икономическа олигархия. Партия КОД е за скъсването на връзките с онова старо политическо сатрапско влияние, видоизменено сега в медийно, съдебно и икономическо влияние от същите тези хора и техните наследници. Това заяви при представянето на предизборната платформа на КОД в Пловдив д-р Петър Москов. 

"Ясно сме разписали целите на закон, който считаме, че трябва да бъде допълнение на закона за обяваване на комунистическия режим за престъпен. Той гласи, че за срок от 10 години за тези хора на висшата номенклатура, на БКП, на Държавна сигурност и на останалите сателитни и казионни организации до 89-а, и на техните наследници, не бива да имат достъп до обществени поръчки на стойност на 100 000 лв, да не могат да бъдат съдии следователи и прокурори, да не могат да имат собственост върху големи електронни медии, тоест върху публичните пари, съдебната ни система и медиите", подчерта Москов. 

Партия КОД предлага съвсем различен модел за излизане от здравната криза и сложната ситуация с пандемията.

"Ние категорично не сме съгласни с това, което се случва в момента. Това е добутване до следващия момент, до следващото затваряне, до следващата криза, до следвашото нарастване на болните и хоспитализираните. Това е абсолютно безперспективно, не просто като конкректно действие на управлението,  а за всички нас като граждани. Ако животът на всички нас е свързан с това да оразмеряваме времето си от едно затваряне до следващо - това не е перспективно, няма смисъл. В програмата си ние предлагаме абсолютно различен подход за справяне с кризата", заяви д-р Петър Москов. 

Първият аспект е промяна на модела за пресрещане на заразата. "През последната година държавата скача между двете крайности - или затваряме за определен период, или се дава пълна свобода и правим каквото си искаме. Двата разказа - единият, който казва, че това е просто грипче и ще ни мине, и другият, който казва как трябва да си стоим вкъщи, че ще стане страшно, са фалшиви. Те разделят обществото, защото то е на тези два полюса. Когато имаме силна държава, тя просто няма да е регистратор и наблюдател на случващото се. Какво предлагаме ние? Ако в Пловдив или друг град се отчете от епидемиолозите увеличаване нивата на зараза, моментално това да се пресрещне с процес на масово и селективно тестване.

Това означава законодателство, нормативна уредба, която ни задължава всички нас като обшество, която дава да се разбере, че ние попадаме под задължение за тестване, ако в нашпето населено място, на нашето работно място, нивото на заразата е силно повишено. Това означава изтегляне на заразените от обществото в рамките на седмица, а останалите продължават да ходят на работа, на училище, ако искат и на кръчма.  Това е коренно различен подход. Инфекцията ще намалява, защото ще издърпаме само заразоносителите", посочи д-р Москов. 

По думите му, процедура по еднократно тестване на 3 милиона души ще струва не повече от 50 милиона лева. "Само преките разходи, които държавата направи, за да компенсира чисто административно затворените бизнеси, бяха на стойност 320 милиона. Тоест едно тестване, като изключим неговия смисъл, и във финансов аспект ни коства много по-малко. Разликата е една – тогава капацитетът на държавата трябва да бъде впрегнат в определени дейности, а не в наблюдение на нива на заболеваемост и простото заключение, че днес трябвс да затворим. Активната държава пресреща този процес, казва, че нещо е задължително. Тази либерална държава не смее да каже, че ние имаме и задължения. Когато можеш да направиш ралзиката между това да затваряш обществото през три месеца и това да тестваш тези части от него, където инфекцията силно нараства, ето това е разликата между държавника и наблюдателя на процесите:, подчерта лидерът на партия КОД. 

Според д-р Петър Москов, трябва със закон и заповед на министъра от днес трябва да се гарантира включване на целия ресурс на здравната система в борбата с епидемията и посрещането на нуждите на болните. 

"В България има 35 болници, които са ангажирани с това 50 % от капацитета им да бъде за ковид. Иначе всички болници в страната са 340. Това са същите тези болници, които в годината приемат 2 милиона пациенти. Сега имаме над 7500 хоспитализирани и казват, че идва края на здравната система.  2 милиона пациенти означава по 160 000 на месец, а сега тези 7500 ли не можем да посрещнем? Министърът на здравеопазването трябва да заповяда на всяко едно лечебно заведение да отговори на драмата с епидемията с 50 % от капацитета си. Който не го направи, да бъде лишен от разрешителното си за дейност. Това съвсем не означава, че ще осъмнем с много малко на брой болници. Напротив.  Когато рези "мушмороци" са изправени пред дилемата да си вуршат работата както трябва или да престанат да се занимават с това нещо, ще видите изведнъж как всички тези болници ще заработят. Тогава здравната система ще бъсе активирана и ще ни посрещне. Не може затварянето на държавата да е по-лесно от това да накараш някой директор на болница да изпълни функцията на тази болница и тя да работи", каза още д-р Петър Москов. 

Лидерът на КОД посочи, че възстановяването от пандемията изисква ясен ангажимент на държавата, на здравната система и никога повече затваряне. 

"След това - гаранция, че дребният и среден бизнес могат да продължат напред и да завъртят отново колелто. Много от партиите обещават финансова подкрепа за бизнеса. Ние казваме, че бизнесът трябва да бъде освободен, да има нов вид свобода, да завърти отново колелото и сам себе си да подкрепи, а не това да прави вездесъщата държава, която повече прилича на социалистическата. Една смислена дясна държава трябва да направи така, че бизнесът, малкия и средния, да може да поеме въздух. Това, което предлагаме, е закон за единните изисквания на държавата при започване или продължаване на малък и среден бизнес", обясни Москов.