Московчани вдигнаха мемориал за жертвите в Днипро

Украйна
21:37 - 17 Януари 2023
4686
Московчани вдигнаха мемориал за жертвите в Днипро

Смели московчани устроиха мемориал на жертвите от руския ракетен терор в Днипро в сърцето на Москва при паметника на Леся Украинка.

Тихата съпротива вбеси тайните и униформените служби, които поставиха скрити и явни постове, в надежда да заловят хората, които оставят цветя в подножието на паметника. Леся Украинка (Лариса Петривна Косач) е известна украинска писателка, преводачка и драматург, живяла в периода 1871-1913 година.

Незнайно как след ракетния удар по жилищна сграда на бул. "Набережна Перемоги", в Днипро в основите на пиедестала в Москва, върху който е изправена бронзовата скулптура на Леся Украинка на срещу хотел "Украйна" на бул. "Украински", водещ до Киевската гара в Москва, в памет на загиналите се появиха цветя и детски играчки. До пиедестала беше оставена и черно-бяла снимка на разрушения от руската армия вход на 9-етажната сграда.

В социалните мрежи започна препредаване на мълчаливата съпротива, а това мобилизира руските власти да търсят кой съчувства и симпатизира на жертвите на кремълския терор. На булеварда до паметника започна да дежури патрулка, а във вторник вечерта телеграм каналът SOTA съобщи, че патрулките вече са две.

По информация на канала униформените спират хаотично и избирателно минувачи, с надежда да заловят някого, който се е запътил с цветя към паметника.