Московски съд отхвърли обжалването на задържания американски журналист

Русия
15:40 - 18 Април 2023
1219
Московски съд отхвърли обжалването на задържания американски журналист

Московският градски съд реши да потвърди условията за задържането на американския репортер Еван Гершкович от "Уолстрийт джърнъл". Той се яви на съдебното заседание на 18 април, за да обжалва.

Гершкович поиска досъдебното му задържане да бъде под формата на домашен арест, а не да е в затвора, но не постигна успех, съобщи СиЕнЕн.

Посланикът на САЩ в Русия Лин Трейси заяви, че е разговаряла с журналиста в понеделник и че той остава силен, в добро здраве. "Обвиненията срещу Еван са неоснователни и ние призоваваме Руската федерация незабавно да го освободи", каза тя, след като съдът взе решението си във вторник.

Гершкович беше задържан в Екатеринбург, на около 1400 км източно от Москва, в края на март от агенти на Федералната служба за сигурност (ФСБ). Той е обвинен в шпионаж, за който се предвижда 20-годишно наказание. Разузнавателната му дейност според Русия е била свързана с местно предприятие от военно-промишления комплекс. Репортерът, който се намира в московския затвор Лефортово, отрича обвиненията.

Две седмици след ареста си Гершкович обяви, че още не е получил консулски достъп. Това призна и самият зам.-министър на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков.

Според Блумбърг Владимир Путин, издирван от съда в Хага заради депортиране на украински деца, лично е одобрил ареста на американския журналист.

Задържането на Гершкович предизвика гняв от страна на САЩ и техните съюзници. Освобождаването му е "приоритет" и "спешна задача" за президента Джо Байдън, според прессекретаря на Белия дом. "Тези обвинения са нелепи. Еван не е шпионин. Еван никога не е бил шпионин. Еван никога не е работил за правителството на САЩ", заяви говорителят на американското президентство.