Московският кинофестивал награди Теодор Ушев, въпреки антивоенния му призив

"Свинщина, облечена в диаманти, на червен килим... Повръща ми се", отвърна режисьорът

Актуални новини
21:00 - 27 Април 2023
3425
Московският кинофестивал награди Теодор Ушев, въпреки антивоенния му призив

Московският кинофестивал отличи със специална награда постапокалиптичната антиутопия на режисьора Теодор Ушев "Ф1.618", въпреки неговата остра позиция срещу руската инвазия в Украйна и антивоенна риторика, научи Lupa.bg. Наградите бяха обявени днес следобeд. Българо-канадският игрален филм на Ушев получава специалния приз на журито, което се смята за една от най-престижните награди на фестивала.

Самият режисьор не е в Русия, а само преди дни в онлайн изявление пред Московския кинофестивал направи силно и емоционално изказване срещу войната и призова за мир. Подобни изказвания в днешна Русия не се допускат от властите, още повече, че президент на форума е режисьорът Никита Михалков, който изцяло подкрепя инвазията срещу Украйна.

Затова и връчването на специалния приз на журито, което се състои от творци от различни държави, изглежда революционно на фона на критична статия срещу филма в официалния сайт на фестивала.

По информация на Lupa.bg Теодор Ушев няма да приеме наградата на журито. Малко след като в Москва обявиха победителите той написа в профила си във фейсбук: "Свинщина, облечена в диаманти, на червен килим... Повръща ми се... М*мка ви изр*дска!" Предполага се, че тези думи са адресирани към фестивала.

"Всяка ваша изстреляна ракета изгаря по една руска книга. Всяка ваша бомба взривява по едно стихотворение, унищожава по един филм. С всяко убито невинно дете или жена убивате и по един ваш писател, артист, режисьор. Войната убива вашето изкуство! За парче земя, в което след войната няма да поникне и един картоф? А ако поникне, той ще бъде отровен… Отровен от мъката на убитите хора." Това послание, изречено от режисьора Теодор Ушев пред руски журналисти в онлайн изявление от САЩ предизвика гробна тишина в залата, където в неделя вечерта беше представянето на първия му игрален филм фантастична антиутопия "Ф1.618" в рамките на Московския филмов фестивал.

Ушев получи и голяма награда в САЩ - само преди дни той вдигна "Златна палма" на кинофестивала в Бевърли Хилс.