Москва: Британските дронове няма да помогнат на Украйна

По-рано днес украинският президент Володимир Зеленски пристигна във Великобритания

Украйна
14:59 - 15 Май 2023
1495
Москва: Британските дронове няма да помогнат на Украйна

Русия гледа "изключително негативно" на решението на Великобритания да изпрати на Украйна повече военна техника, като дронове с голям обсег, но не вярва, че помощта на Лондон ще промени хода на конфликта. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

По-рано днес украинският президент Володимир Зеленски пристигна във Великобритания като част от обиколката си из Европа в търсене на още оръжия за контранастъплението на украинските сили срещу Русия. Той вече получи от Лондон обещание за далекобойни безпилотни летателни апарати.

Запитан за военната помощ на Великобритания, Песков отвърна: "Гледаме изключително негативно на това. Великобритания се опитва да бъде една от водещите страни, които продължават да напомпват оръжия в Украйна".

Той обаче подчерта, че въздействието на военната помощ на Лондон няма да е значително и в крайна сметка само ще влоши нещата за Украйна.

"Това не може да окаже значително или голямо влияние върху хода на специалната военна операция, изтъкна Песков, използвайки наименованието, с което Кремъл описва военната кампания на Русия в Украйна.

"Всичко това обаче води до повече разрушения, до допълнителни военни действия и така нататък. Така че за Украйна това прави нещата много по-сложни", обобщи той.

Днес руското министерство на отбраната обяви, че неговите сили за противовъздушна отбрана са свалили доставена от Великобритания крилата ракета Storm Shadow, изстреляна от Украйна.

Зеленски твърди, че страната му се нуждае от всички възможни оръжия, за да може дългоочакваната контраофанзива да постигне всяка от целите си.