МОСКВА ГЪРМИ: Украйна разполага тактически ядрени оръжия

Топ
15:43 - 08 Август 2024
2372
МОСКВА ГЪРМИ: Украйна разполага тактически ядрени оръжия

По руската държавна телевизия, контролирана строго от режима на Владимир Путин, беше съобщено, че в Украйна са разположени тактически ядрени оръжия, съобщава "Нюзуик". Директорът на Центъра за политическа информация Алексей Мухин каза това по „Россия-1“, без разбира се да представи каквито и да било доказателства в подкрепа на тази налудничава теза.

Руската пропаганда обаче никога не се е нуждаела от доказателства. Тя единствено трябва да обвини другите за злините, извършени от самия режим на Путин, който почти всекидневно заплашва западните страни и Украйна с ядрена атака.

Алексей Мухин каза, че доставката на произведени в САЩ изтребители F-16 в Украйна, за която украинският президент Володимир Зеленски отдавна лобира, показва, че тактическите ядрени оръжия вече са доставени в разкъсаната от война страна. Няма доказателства, които да предполагат, че на украинците е изпратено ядрено оръжие от Запада.

„Първо, [F-16] вече са там и съм сигурен, че тактическите ядрени оръжия вече са там“, каза руският пропагандист. Той дори твърди, че доставката е била извършена преди няколко месеца.

В действителност Украйна остана без ядрени оръжия през 1994 г. при подписването на Меморандума от Будапеща. Киев се отказа от ядрения си арсенал в замяна на „гаранции за сигурност“ от Русия – същата тази Русия, която през 2022 г. започна пълномащабна война, нарушавайки всички международни спогодби.

Кремъл обеща да свали доставените от Запада изтребители F-16 на Украйна, като същевременно твърди, че не вярва, че те ще обърнат хода на войната.

Междувременно Русия провежда учения на ядрените си сили от седмици, заявявайки, че го прави заради провокативни изявления и заплахи от западни страни, подкрепящи Украйна. Руското министерство на отбраната обяви на 31 юли, че е започнало третия етап от своите тактически ядрени учения.