Москва глобява за пропаганда за отказ за раждане?

Започват промени в законодателството, съобщи ТАСС

Любопитно
11:06 - 23 Септември 2024
1846
Москва глобява за пропаганда за отказ за раждане?

Руското правителство подкрепи законопроект, който въвежда административно наказание за насърчаване на отказ от раждане на деца (т.нар. движение без деца), подобно на наказанието за насърчаване на нетрадиционни сексуални връзки и смяна на пола. За решението съобщава ТАСС.

В руската публицистика е въведен вече и термин за тази пропаганда - "чайлдфри", калка* от английските думи дете и свобода.

Концепцията на законопроекта, насочена към запазване и укрепване на традиционните руски духовни и морални ценности и създаване на ефективен механизъм за тяхната защита. Все пак кабинетът отбелязва, че е нужно критериите за понятието "отказ от раждане" да получат изясняване с въвеждането на подходящи промени в законодателството и финализирането, законопроект, забраняващ пропагандата на "отказ от раждане" в медиите, интернет, филмите и рекламата.

Поправки трябва да се направят и в Закона за информациите, информационните технологии и защитата на информацията.

"В същото време е препоръчително да се финализира законопроектът, като се изясни понятието "отказ от раждане на дете", за да се избегне рискът от неоправдано приписване на пропагандата на отказ от раждане на информация, свързана с обсъждането на отказ от раждане на деца по религиозни причини, както и принудителен отказ от раждане на дете по медицински причини или при изнасилване", се подчертава в проекта за отзоваване на кабинета.

С предложението се правят промени в Кодекса за административните нарушения на Руската федерация. Съгласно действащото законодателство пропагандата на нетрадиционни сексуални връзки и (или) предпочитания, както и смяната на пола, може да се накаже с глоба в размер от 50 до 100 хиляди рубли за граждани, за длъжностни лица - от 100 до 200 хиляди рубли, за юридически лица - от 800 хиляди до 1 милион рубли или административно спиране на дейността до 90 дни.

Ако пропагандата е извършена срещу непълнолетни, тогава долната и горната граница на глобите се удвояват. Ако пропагандата се извършва чрез медиите или интернет, юридическите лица са изправени пред глоба до 4 милиона рубли.