Москва изгони двама чешки дипломати

Ответната мярка е наложена след решение на Чехия да изгони двама дипломати на Русия

Свят
13:12 - 15 Юни 2020
1600
Москва изгони двама чешки дипломати

Русия изгони двама сътрудници на чешкото посолство в Москва, съобщи Министерството на външните работи на Русия, цитирано от ТАСС.

"Ръководейки се от принципите за взаимност, а също и от член 9 на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г., двама сътрудници на посолството на Чехия в Москва са обявени за персона нон грата", се казва в съобщението на министерството и се допълва, че те трябва да напуснат територията на Русия със семействата си до 17 юни.

По-рано ведомството привика посланика на Чехия, за да го уведоми за решението на руските власти.

Ответната мярка е наложена след решение на Чехия да изгони двама дипломати на Русия.

Двете държави обтегнаха отношенията след публикация на чешкото списание Respekt, че руски дипломат е внесъл рицин в страната за ликвидиране на чешки политици, отговорни за премахването на паметник на съветски герой в Прага. Конкретно става въпрос за шефа на администрацията на 6-и район на чешката столица - Ондрей Колар, и кмета на града Зденек Хриб.

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш обвини двама дипломати и ги експулсира на 5 юни. Руското посолство в Чехия отговори, че обвиненията са провокация.

Руският външен министър Сергей Лавров се присмя на твърденията.

Москва и Прага са в противоречие, след като окръгът на Колар премахна статуята на командира от ВСВ Иван Конев, чиито армии освобождават Прага от нацистка окупация.

Отстраняването на статуята предизвика възмущение в Русия, която остро се противопоставя при всякакви опити за омаловажаване на решаващата й роля в победата над нацистите.