Москва изгони заместника на военния аташе

Подп. Митко Борисов трябва да напусне Русия до 72 часа

Топ
15:35 - 28 Декември 2020 (обновена)
3481
Москва изгони заместника на военния аташе

Шпионският скандал и изгонването на руския военен аташе, които доведоха до напрежение по оста България - Русия, вече имат последствия.

Руското Министерство на външните работи привика българския посланик Атанас Кръстин. Там на протоколна среща му бе връчена нота, с която български дипломат от посолството се обявява за персона нон грата и трябва да напусне страната до 72 часа.

Изгоненият дипломат е помощник военният ни аташе подп. Митко Борисов 

Мярката е мотивирана като реципрочна спрямо действията на българската страна, която на 18 декември обяви руския военен аташе полк. Василий Сазанович, акредитиран като дипломат в София, за персона нон грата и го обвини в шпионаж. Тъй като чуждите дипломати не може да бъдат съдени у нас, то и разследването срещу него бе прекратено.

Българският дипломат в Москва ще спази дадения му срок за напускане на страната, който тече от днес в 14 часа московско време.

Посланик Кръстин е напуснал сградата на Смоленския площад в Москва без да коментира нищо, съобщиха руските агенции.

Очакваше се Русия да изгони българския аташе по отбраната генерал-майор Тодор Дочев като ответна реакция на изгонването от България на нейния военен аташе полк. Василий Сазанович. Той бе най-високопоставеният руски дипломат, обявяван за нежелан от България. Според източници от прокуратурата полковникът е ръководил шпионската мрежа на руското военно разузнаване (ГРУ) на наша територия.

Изненадващо самоличността на изгонения дипломат бе обявена от руското посолство в София. От дипломатическата мисия заявиха, че Москва си запазва правото на ответни действия. Това означава, че в близко време руското Министерство на външните работи ще обяви за персона нон грата наш високопоставен дипломат, чийто ранг се равнява на изгонения му от София руски колега, обясниха пред Lupa.bg запознати с дипломатическата практика при подобни шпионски игри.

Именно аташето по отбраната на България в Москва ген.-майор Тодор Дочев отговаря по дипломатически ранг на полк. Василий Сазанов, който официално се води военен, военновъздушен и военноморски аташе на Руската федерация в София. Българският генерал има еднакъв дипломатически ранг с руския си колега, но по-високо военно звание от руския разузнавач. Мандатът на ген. Дочев изтича през март и вероятно това е е и една от причините да бъде изгонен не той, а неговият помощник.