Москва изземва активите и на „Дойче банк“ в Русия

Арбитражният съд в Санкт Петербург наложи запор на ценни книжа, недвижими имоти и банкови сметки

Новини
16:19 - 20 Май 2024
2102
Москва изземва активите и на „Дойче банк“ в Русия

Руски съд разпореди да бъдат запорирани сметки, имущество и акции на "Дойче банк" (Deutsche Bank) в Русия в рамките на съдебно дело срещу германската банка, предаде Ройтерс, позовавайки се на съдебни документи.

Банката, заедно с германската компания "Линде" (Linde), е била един от кредиторите-гаранти по договор за изграждане на завод за преработка на природен газ в Русия, който е бил прекратен поради налагането на санкции от страна на Запада, предаде economynews.bg. 

Делото е внесено за разглеждане след жалба от страна на базираното в Санкт Петербург "РусХимАлианс",

съвместно предприятие, чиито мажоритарен дял е собственост на руския газов гигант "Газпром" и което е оператор на проекта.

Арбитражният съд в Санкт Петербург забрани на "Дойче банк" да използва 100-процентовия си дял в уставния капитал на руското си дъщерно дружество, както и в "Дойче банк Технолоджи Сентър" (Deutsche Bank Technology Center LLC).

Съдът също така наложи запор на ценни книжа, недвижими имоти и банкови сметки на "Дойче банк", както и на руската ѝ дъщерна компания и "Дойче банк Технолоджи Сентър ООД"

на стойност до 238,6 милиона евро (259,36 млн. долара).

Руски съд е постановил да бъдат иззети ценни книжа, наличност по банкови сметки, недвижими имоти и другите активи на компании, собственост на банка "УниКредит" (UniCredit), на обща стойност от 462,7 милиона долара. Това предаде Ройтерс, позовавайки се на съдебни документи. 

В рамките на дело срещу италианската банкова група, арбитражен съд в Санкт Петербург е разпоредил да бъдат конфискувани активи, собственост на "УниКредит", както и 100 процента от акциите на компаниите "УниКредит Лизинг" (UniCredit Leasing) и "УниКредит Гарант" (UniCredit Garant). 

"УниКредит" беше една от финансовите институции, които издадоха банкови гаранции за проект за изграждането на завод за руски втечнен природен газ (ВПГ). Той трябваше да бъде реализиран от германската компания "Линде" (Linde ). Проектът беше прекратен на фона на западните санкции срещу Русия, наложени й заради военната инвазия в Украйна, припомня Ройтерс.