Москва: Колкото по-малко US войници в Европа, толкова по-спокойно

ЕС
16:38 - 30 Юли 2020
1725
Москва: Колкото по-малко US войници в Европа, толкова по-спокойно

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е уверен, че Русия не представлява никаква заплаха за европейските страни и затова, колкото по-малко американски войници има на континента, толкова по-спокойно ще бъде в него, предава ТАСС.

„Никога не сме крили нашата позиция, че колкото по-малко американски войници са на европейския континент, толкова по-спокойно ще е в Европа, тя е добре известна, особено след като след края на блоковата конфронтация по време на Студената война няма очевидни реални опасности и заплахи, а могат да бъдат измисляни всякакви ефимерни заплахи“, каза говорител на Кремъл пред журналисти в четвъртък.

В същото време, говорейки за плановете на САЩ за изтегляне на 11 900 американски военнослужещи от Германия, Песков нарече това решение „вътрешна работа на САЩ и въпрос на двустранните отношения между Вашингтон и Берлин“. „Ние няма да се бъркаме в тези отношения или да ги коментираме по какъвто и да е начин“, подчерта прессекретарят на Владимир Путин, цитиран от Фокус.

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер обяви в сряда изтеглянето на 11,9 хиляди американски военнослужещи от Германия. 6,4 хиляди ще се приберат у дома, а около 5,6 хиляди ще бъдат преразпределени в Италия и Белгия. Във ФРГ ще останат максимум 25 хиляди военни. Тези планове бяха обявени в средата на юни от президента на САЩ Доналд Тръмп, който многократно критикува Германия, че не харчи достатъчно пари за колективна защита на НАТО. По-рано Тръмп заяви също, че не разбира защо САЩ трябва да защитават Германия от Русия.