Москва няма да мобилизира IT експерти и банкери

Шефовете на компании готвят списъци на служители, които отговарят на критериите

Новини
13:29 - 23 Септември 2022
2167
Москва няма да мобилизира IT експерти и банкери

Някои руски експерти в областта на технологиите, банкери и журналисти в държавните медии няма да бъдат призовани да служат в Украйна като част от руската мобилизационна кампания. Това обявиха от Министерството на отбраната на Русия, съобщава "Ройтерс".

По-рано тази седмица министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Москва ще се стреми да събере още 300 000 войници за конфликта в Украйна в това, което Кремъл нарече "частична мобилизация".

Разделът от официалния указ за обявяване на мобилизация, включващ броя на резервистите, които ще бъдат мобилизирани, беше секретен и непубликуван, посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той отхвърли вчерашния доклад на независимия вестник "Новая газета", съгласно който Кремъл всъщност възнамерява да мобилизира до 1 милион резервисти за войната в Украйна.

Министерството на отбраната уточни, че някои служители, работещи в индустрии от критично значение, ще бъдат изключени от кампанията в опит да се "осигури работата на специфични високотехнологични индустрии, както и на финансовата система на Русия", така че те да не бъдат засегнати от първата военна мобилизация на Русия от Втората световна война насам.

Изключенията се отнасят за някои служители в ИТ сектора, в сектора на телекомуникациите, финансови специалисти, както и за някои служители в "системно важни" медии, се посочва в изявление на ведомството.

Въпреки заявките на Москва, се оказва, че се подбират всякакви хора за войната в Украйна
Допълва се, че ръководителите на компании трябва да изготвят списъци на своите служители, които отговарят на критериите, така че те да могат да бъдат изключени от мобилизационната кампания.

В сряда руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация в страната. Той аргументира решението си с мотива, че Москва трябва да предприеме необходимите стъпки, за да защити своя суверенитет, тъй като Западът се стреми да "отслаби" и "унищожи" Русия.

Руският президент обвини Запада, че е наредил на Украйна да подкопае мирните преговори с Москва, заявявайки, че Западът няма да бъде доволен от мирно решение на конфликта.

След обявяването на мобилизацията военните комисари в поне четири руски региона са подписали заповеди, с които забраняват на наборниците да напускат градовете си. В руските социални мрежи и канали се разпространява информации, че се получили призовки и хора без никакъв военен опит и научни работници.