Москва обеща защита на Приднестровието

Русия
22:15 - 28 Февруари 2024
3756
Москва обеща защита на Приднестровието

Един от приоритетите на Русия е да защитава интересите на жителите на непризнатото Приднестровие и всички молби от страна на Тираспол се разглеждат с внимание от съответните руски ведомство, заяви Външното министерство в Москва, коментирайки искането на приднестровските власти за помощ от страна на Русия заради натиск от страна на Молдова, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Защитата на интересите на жителите на Приднестровието, на нашите сънародници, е един от приоритетите ни. Всички молби винаги се разглеждат с внимание от компетентните руски ведомства", заяви официален представител на ведомството.

В декларацията, приета на конгрес на приднестровските депутати, се говори за "социален и икономически натиск върху Приднестровието, който противоречи директно на европейските принципи и подходи за защита на правата на човека и свободната търговия", отбелязва Ройтерс.

Според декларацията, цитирана от руски медии, сепаратистките власти искат от Москва "да предприеме мерки за защита на Приднестровието в условията на засилване на натиска от страна на Молдова".

Резолюцията идва само ден преди президентът Владимир Путин да направи годишно обръщение пред руските законодатели и в момент, когато Украйна търпи неуспехи на бойното поле.

Тънката ивица земя по поречието на река Днестър де факто се контролира от проруски сепаратисти след разпадането на Съветския съюз, но е международно призната за част от Молдова. Русия дори поддържа своя военна база в района.

Сепаратистката територия за последен път проведе конгрес през 2006 г., когато депутатите обявиха референдум за интегриране с Русия. Гласуването завърши с преобладаващо мнозинство в полза на предложението. Тогава обаче Москва отказа по същество да анексира част от Молдова.

Молдова осъди днес коментарите на властите на проруския сепаратистки Приднестровски регион. Първоначално говорител на молдовското правителство се опита да омаловажи опасенията. "От Кишинев нещата изглеждат спокойни. Няма опасност от ескалация и дестабилизиране на ситуацията в Приднестровието. Това е поредната кампания за създаване на истерия", посочи той в Телеграм.

Малко по-късно вицепремиерът на Молдова Олег Серебрян заяви в Телеграм, че молдовското правителство "отхвърля пропагандата, идваща от Тираспол" и увери, че регионът се облагодетелства от "политиките на мир, сигурност и икономическа интеграция" в рамките на връзките си с Европейския съюз.