Москва обвини "Ютуб" , че цензурира руско съдържание по нареждане на САЩ

Виждаме много сериозни основания да предприемем мерки срещу сайта за видео хостинг, заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова

САЩ
19:16 - 02 Август 2024
692
Москва обвини "Ютуб", че цензурира руско съдържание по нареждане на САЩ

Министерството на външните работи на Русия обвини платформата "Ютюб" (YouTube), че цензурира съдържание и възпрепятства достъпа до информация по нареждане на Вашингтон, като предупреди, че има достатъчно основания да предприеме действия срещу сайта за видео хостинг.

През последните години Русия остро критикува компания "Гугъл" (Google) - собственик на платформата, че сваля канали на руски медии и обществени фигури, не премахва съдържание, което Москва смята за незаконно или нежелано, и не съхранява по подходящ начин данните си в Русия. 

"Виждаме много сериозни основания да предприемем мерки срещу сайта за видео хостинг "Ютюб", заяви в изявление говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

"Многобройните системни нарушения на руското законодателство и демонстративното незачитане на руската аудитория и нейните интереси оставят на регулаторните органи на нашата държава правото да използват съответните правни инструменти", уточни тя. 

"Беззаконието и политическата цензура остават нормата за контролираната от Вашингтон администрация на "Ютуб", добави Захарова, обвинявайки ръководството на платформата, че системно премахва руско съдържание в опит да лиши света от руски източници на информация. 

"Гугъл" не отговори веднага на молбата за коментар във връзка с изявлението на руското ведомство.

Критиките на Русия към американската интернет компания се засилиха през последните две седмици, като високопоставени законодатели я обвиниха за по-ниската скорост при сваляне на съдържание в "Ютюб", а други, включително лидерът на Чеченската република Рамзан Кадиров, призоваха платформата да бъде блокирана.  

Говорител на "Ютюб" вече заяви, че компанията е запозната със съобщенията за това, че някои хора нямат достъп до платформата на територията на Русия.

"Това не е резултат от технически проблеми от наша страна или предприети от нас действия", заяви той. 

Днес Захарова също така подчерта, че освен десетките канали в "Ютюб", свързани с руската държава или публични личности, които са били премахнати от платформата, видеоклипове са били свалени и от канала на самото руско външно министерство.

"Ютюб" извърши акт на директна цензура, възпрепятства свободното разпространение и достъпа до информация, като по този начин наруши правата на стотици хиляди наши абонати", добави говорителката на ведомството.