Москва обяви Христо Грозев за чуждестранен агент

По-рано днес разследващият журналист бе задочно арестуван

Новини
22:05 - 21 Април 2023
3595
Москва обяви Христо Грозев за чуждестранен агент

Разследващият журналист Христо Грозев беше обявен за чуждестранен агент от руското Министерство на правосъдието в петък.

По-рано през деня, Грозев, който е един от авторите на документалния филм за отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални, получил награди "Оскар" и БАФТА, беше задочно арестуван по искане на московски съд по обвинение, че е участвал в организирането на напускането на Русия на издателя на независимия руски онлайн вестник The Insider Роман Доброхотов, пише dnevnik.bg.

В съобщението на министерството, което отговаря за регистъра на чуждестранните агенти, се казва, че:

"Грозев е разпространил, включително с помощта на съвременни информационни технологии, недостоверна информация за решенията, взети от държавните органи и техните политики, участвал е в създаването на материали за неограничен брой чуждестранни агенти, както и за чуждестранна неправителствена организация, чиято дейност бяха признати за нежелани на територията на Руската федерация".

Христо Грозев беше обявен за издирване през декември от руското вътрешно министерство, но без да бъдат обявени причини за това или законодателен текст.

Грозев е част от групата за журналистически разследвания "Белингкат", която е автор на множество материали, свързани с използването на отровата "Новичок" срещу противници на режима в Москва. Той е автор на разследването за отравянето на бившия руски агент от КГБ Сергей Скрипал в Лондон и с разкриването на групата на руското разузнаване, свързана с такива престъпления, членове на която многократно са посещавали България.