Москва: Поляците лъжат; Зеленски: Спрете руските терористи!

Посланиците на НАТО се събират да обсъдят атаката срещу Алианса

Украйна
06:46 - 16 Ноември 2022
6216
Москва: Поляците лъжат; Зеленски: Спрете руските терористи!

Изявленията на полски медии и официални лица, че руски ракети са паднали в Пшеводов в Полша, са провокация. Това обяви руското Министерство на отбраната, съобщи ТАСС.

Целта на тези изявления е да се стигне до ескалация на обстановката. Не са нанасяни никакви удари в близост до границата на Украйна с Полша, твърди още официална Москва.

Според руснаците снимките от пораженията в Полша не отговарят на ракетите, които те са ползвали при днешните си удари.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че руски ракети са ударили Полша, като допълни, че „терорът не се ограничава до нашите национални граници“.  

"Ударите на територията на Полша — не са случайност, а умишлено планирано „здравей“ от Русия, маскирано като „грешка“. Това се случва, когато злото остава ненаказано и политиците се заемат с "умиротворяването" на агресора", заяви Михайло Подоляк, съветник на Зеленски.

Президентът Джо Байдън обеща пълната подкрепа на САЩ в разследването на ракетния удар

Руските държавни медии започнаха да намекват, че всъщност украински, а не руски ракети са ударили полска територия. Агенция Риа Новости цитира местен „военен експерт“, който твърди, че руските крилати ракети „не биха успели да достигнат полска територия, но украинските ракетни системи С-300, функциониращи необичайно, биха могли“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също коментира ударите и обяви, че е разговарял с полския президент Анджей Дуда.

"НАТО наблюдава ситуацията и съюзниците се консултират отблизо Важно е всички факти да бъдат установени“, добави той.

Късно във вторник стана ясно, че посланиците на НАТО ще се срещнат до часове по искане на Полша въз основа на член 4 на алианса, казаха двама европейски дипломати пред западни медии.

Съгласно член 4 от учредителния договор на алианса членовете могат да повдигат всеки проблем за дискусия, особено свързан със сигурността на страна членка.

Президентът на САЩ Джо Байдън е предложил на полския лидер Анджей Дуда „пълната подкрепа на САЩ за съдействие при разследването на Полша“, съобщи Би Би Си.

В телефонен разговор полският президент даде на Байдън актуална информация за разследването на експлозията, която уби двама души, а на свой ред Байдън каза, че САЩ имат „железен“ ангажимент към НАТО .