Москва привика норвежкия посланик заради арести на руснаци

Русия
17:48 - 28 Ноември 2022
2593
Москва привика норвежкия посланик заради арести на руснаци

Москва привика норвежкия посланик, след като редица руснаци бяха арестувани в скандинавската страна за използване на дронове, съобщава "Франс прес".

Руското външно министерство информира, че е заявило на пратеника на Норвегия Робърт Квиле, че Осло трябва да спре да преследва "руски граждани въз основа на тяхната националност".

Миналата седмица руснак беше осъден на 90 дни затвор в Норвегия за прелитане на негов дрон над норвежка територия в нарушение на забраната, приета в отговор на руската инвазия в Украйна.

През последните седмици близо дузина руснаци бяха арестувани в Норвегия за нарушаване на забраната за полети или за фотографиране на обекти, считани за чувствителни, тъй като страната засили сигурността около стратегическата си инфраструктура.

"Отбелязахме, че присъдите срещу руснаци са политически мотивирани и нямат нищо общо с принципите на справедливото и безпристрастно правосъдие", изтъкват от руското външно министерство.

Норвегия - основен доставчик на природен газ в Европа, е в повишена бойна готовност, след като през последните няколко седмици мистериозни безпилотни летателни апарати бяха забелязани в близост до стратегически обекти, като петролни и газови рафинерии навътре в морето.