Москва: САЩ умишлено протака издаването на визи

Според посланика, Щатите умишлено се представят в ролята на жертва на визовите ограничения

САЩ
12:28 - 18 Ноември 2021
1271
Москва: САЩ умишлено протака издаването на визи

Американската страна протака удължаването срока на визите на близо 60 служители на посолството и на генералните консулства на Русия в САЩ. Други около 40 служители очакват в Москва разрешение за влизане в страната, разказа пред журналисти руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов.

„В посолството и генералните консулства на Русия в САЩ има почти 60 служители, чието продължаване на визите се бави”, каза дипломатът, уточнявайки, че като се вземат предвид и членовете на техните семейства, става въпрос вече за 155 души. Други около 40 служители повече от година очакват в Москва разрешение за влизане в САЩ.

„Изправени сме пред нарушаване на семейните ценности, когато някои членове на семействата на дипломати имат визи, а други не”, каза посланикът.

Американската страна протака и оформянето на документите за акредитация на служителите в дипломатическите представителства, има проблеми и със служебния автомобилен парк. Освен това не е върната присвоената дипломатическа собственост на Русия.

Според посланика, САЩ умишлено се представят в ролята на жертва на визовите ограничения, наложени от Русия.

„Зад това се крие намерението да се стовари цялата отговорност за консулските и визовите затруднения на Москва, което не е вярно. Това се отнася по-специално до неотдавнашния призив на американските законодатели за експулсиране на 300 руски дипломати. Подобни инициативи демонстрират невежеството на техните автори, тъй като в руското посолство и генералните консулства в САЩ няма такъв брой служители. Всъщност това би означавало пълно закриване на всички двустранни руски мисии в Съединените щати“, посочи Антонов.