Москва спира да издава международни паспорти на мобилизирани

Русия
16:42 - 28 Септември 2022
2741
Москва спира да издава международни паспорти на мобилизирани

Русия спира издаването на международни паспорти на мобилизирани граждани, съобщава "Франс прес", позовавайки се на правителствения информационен портал.

Решението идва на фона на нарастващите страхове сред руснаците, че ще бъдат наложени ограничения за пътуване и след като десетки хиляди вече избягаха от страната.

Ако гражданин е призован да изпълни военната си служба или е получил повиквателна (за мобилизация или военна повинност), ще му бъде отказан международен паспорт. В такъв случай съответният гражданин ще получи уведомление с обяснение за отказа и неговия срок", се посочва в съобщението.

Русия има и система от "вътрешни паспорти" - документи, еквивалентни на личните карти и приети в някои от бившите съветски съседи на Русия. Не се споменава за ограничения при издаването на тези документи.

Руските граждани се нуждаят от международен паспорт, за да пътуват до повечето чужди страни. Те все пак могат да отидат в Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан с националните си, вътрешни паспорти.

След обявената частична мобилизация хиляди руснаци в боеспособна възраст побързаха да напуснат страната. По границите с Грузия и Финландия се образуваха километрични опашки. Еднопосочните билети от Русия пък се разпродадоха за часове. Този ход породи и вълна от протести в Русия.