Москва заключена до 7 ноември

Общество
08:59 - 29 Октомври 2021
2638
Москва заключена до 7 ноември

В четвъртък руската столица въведе най-строгите локдаун мерки от началото на коронавирусната пандемия. Причината е, че новите инфекции и смъртни случаи от COVID-19 достигнаха нов връх, предаде агенция „Ройтерс”.

Ресторантите, фризьорските салони и търговските обекти, които не са от първостепенно значение, ще останат затворени до 7 ноември.

До момента само 33% от населението в РФ се е ваксинирало (с две игли), докато в Западна Европа ваксинираните процентно са два пъти повече.

В Руската федерация на ден вече умират по над 1000 души от коронавирус. Президентът Владимир Путин обяви неработни дни от 30 октомври до 7 ноември в цялата федерация с надеждата да забави движението на потоци от хора, съответно и разпространението на вируса.

В Москва затвориха училищата и държавните детски градини. Разрешено е само на аптеките и супермаркетите да работят.

Кремъл обвинява за големия брой смъртни случаи колебливостта на руските граждани относно ваксинирането. Макар че Русия първа в света се похвали с разработването на ваксина срещу коронавируса, имунизацията се провали и черните данни от последните дни са доказателство за това.

Вчера бе съобщено, че през последното денонощие са починали 1159 пациенти, докато новите инфекции са близо 41 000, което е абсолютен рекорд от началото на пандемията.

Мнозина от руснаците отказват да се ваксинират, като някои посочват недоверие към властите като причина, докато други се съмняват в безопасността на ваксините.

Някои московчани подкрепят строгия локдаун, докато други гледат с недоверие към него, защото според тях няма да има смисъл от него, ако населението не се ваксинира. На фона на обявения строг локдаун, много руснаци решиха да отидат на почивка зад граница и вече имат резервации в Турция и Египет.