Москва затегна правилата за взимане на кредити

Руснаците почнаха да взимат още повече и по-бързо

Новини
13:24 - 17 Октомври 2023
1801
Москва затегна правилата за взимане на кредити

От 1 октомври Банката на Русия значително затегна изискванията за кредитиране на руснаците, пише "Комсомолска Правда. Целта е да се стабилизира курса на сриващата се рубла.

Става дума не само за потребителски кредити, но и за други банкови продукти, включително ипотечни. В последния случай регулаторът увеличи премиите върху коефициентите на риск за ипотечните заеми.

Мярката е насочена към ограничаване на рисковете на кредитополучателите и банките.

По-рано Централната банка на Руската федерация „установи премии за заеми за финансиране на DDU (финансиране по споразумение за дялово участие) с първоначална вноска под 30% и за заеми за завършено жилище с първоначална вноска под 15%, но влиянието им върху натрупването на рискове в една ипотека се оказа недостатъчно”. Самата първоначална вноска е увеличена на 20%.

При потребителските кредити бяха затегнати условията за получаване на кредити за кредитополучатели с голямо дългово натоварване.

Става дума за хора, чиито средни месечни вноски по всички кредити надхвърлят 80% от средния им месечен доход.

По този начин получаването на заем в Русия става много по-трудно.

Според експертите така регулаторът се бори с дълговата тежест на населението и инфлацията. 

Някога в Русия се обръщаше голямо внимание на изпълнението на показателите на националния проект „Жилища и градска среда“, където специално място заемаха насоките за увеличаване на обема на строителството и наличието на ипотеки.

Ще бъде ли възможно да се реализират идеите на този проект при горните условия и дали говорим за подобряване на условията на живот в условията на невъзможност за получаване на кредит, например за ремонт или дори теглене на самата ипотека.

Не всички анализатори бият тревога засега, като отбелязват нарастващо търсене през лятото, предшестващи предстоящите есенни промени и очаквайки по-нататъшно увеличение на ставките.

„В момента продължава да има скок на активността на пазара поради факта, че купувачите бързат да купуват недвижими имоти, използвайки вече одобрени заеми със стари, по-ниски лихви. Срокът на валидност на одобренията е средно около 3 месеца“, казва Елена Петропавловская, ръководител на аналитичния център на RBI Group .

Според Едуард Самигулин, директор по развитието на групата компании Zhiloy Kvartal, август е показал увеличение на обема и до голяма степен това вълнение е причинено от рязкото увеличение на основния процент от Централната банка от 8,5% на 12%.

„Видяхме подобен скок в продажбите в началото на септември, когато беше решено да се увеличи прагът на минималната първоначална вноска от 15 на 20%“, добави той.

В по-голямата си част през този период са сключили сделки хора с вече одобрени ипотеки или такива, които са ускорили, за да имат време да получат ипотека при старите, по-изгодни условия.

Искандер Юсупов, заместник-генерален директор на строителната компания Unistroy, смята, че е вероятно да се случи увеличение на ставките. Той смята, че засега мерките, предприети от Централната банка за укрепване на обменния курс на рублата, не работят.

Следователно е възможно допълнително увеличение на основния процент.

На подобно мнение е и Александър Андрианов, първи вицепрезидент на GloraX . „През последните два месеца видяхме както планирани, така и непланирани увеличения на основния процент, но тези мерки не доведоха до желания резултат - стабилизиране на обменния курс на рублата.

Ето защо смятаме, че перспективата за повишаване на основния процент в бъдеще остава.

Следователно не можем да изключим увеличение на лихвите по основните ипотечни продукти“, казва експертът.

По този начин, според редица експерти, от една страна, Банката на Русия говори за претоварване с дългове, от друга страна, провокира хората да теглят по-бързо ипотечни кредити, които вземат решения много по-бързо поради опасения от нарастващи лихви и такси, предлагани от банките.

В такива условия банките не могат да поддържат нисък лихвен процент, тъй като основният лихвен процент се движи към растеж.

„Банките вече реагираха на новината за повишаването на основния процент, като отмениха допълнителните отстъпки за бързо сключване на сделка, електронна регистрация и т.н.