Москва затваря Червения площад до 10 май

Тази година за парада на 9 май не са поканени чуждестранни гости

Русия
14:59 - 25 Април 2023
2473
Москва затваря Червения площад до 10 май

Руската федерална служба за охрана (ФСО) съобщи, че Червеният площад в Москва ще бъде затворен за посетители за две седмици - от 27 април до 10 май. Официалната причина е подготовката и провеждането на Парада на победата за 9 май, съобщи Руската служба на Би Би Си.

В миналото Червеният площад също беше временно затворен заради парада, но за първи път го затварят за толкова дълго време.

Миналата година достъпът на обществеността беше ограничен от 4 до 9 май. През 2021 г. не се съобщаваше за ограничения, само достъпът до Мавзолея на Ленин и некропола край стената на Кремъл беше затворен. През 2020 г. поради пандемията от коронавирус парадът на Червения площад не се проведе. Година по-рано площадът беше затворен от 6 до 9 май.

Причините за промяната на датите тази година не се съобщават, но коментаторите отдават това на опасенията на руските власти във връзка с нарастващата честота на появата на украински дронове в руското небе.

По-рано уличните шествия на Безсмъртния полк бяха отменени в Русия, а парадът на 9 май също беше отменен в няколко гранични района и анексирания Крим, позовавайки се на заплахи за сигурността.

Тази година за парада на 9 май не са поканени чуждестранни гости, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Пвсков, Единственият яуждестранен държавен глава, който се очаква да присъства на парада е президентът на Киргизия Садир Жапаров, който ще бъде по това време в Москва на официално посещение.

Украинският бизнесмен Володимир Яценко обяви конкурс за производители на дронове в началото на април. Той обеща 20 милиона гривни (повече от половин милион долара) на екипа, чийто дрон ще може да кацне на Червения площад в Москва на 9 май.

Ден преди това украинските медии и социалните мрежи разпространиха кратко видео, което уж изобразява кадри от Червения площад, направени от украински дрон. Автентичността на това видео не е установена.