МОСВ: Язовирите имат достатъчно свободни обеми

Няма водоеми със запълване над 90 процента, успокоява властта

Актуални новини
15:14 - 03 Юни 2019
1441
МОСВ: Язовирите имат достатъчно свободни обеми

Към момента не се налага контролирано изпускане на язовири като превантивна мярка, тъй като няма язовири със запълване над 90 процента. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Министерството управлява водите на 52 комплексни и значими язовира, като ежедневно следи състоянието им. Процентът на запълване на обемите на комплексните и значими язовири към днешна дата е 66,6 процента. За сравнение този процент за същия период през миналата годината е бил 78,6 на сто, което е с около 12 процента по-малко от предходната година.

Язовир "Огоста" край Монтана не създава опасност за населението, съобщи областният управител Росен Белчев. В момента в него са се събрали 249 млн. куб. метра вода, при общ обем от 506 млн. куб. метра. Свободни обеми имат и останалите язовири в областта.

След валежите през вчерашния ден не е подаден нито един сигнал за наводнени къщи, пътища и терени. Паднали са между 20 и 40 л на кв. метър. Най-силни са били валежите в Чипровци, Вършец и в село Говежда. Въпреки това е създадена организация за наблюдение на нивата на язовирите и реките.

Общините по поречието на река Огоста и около водоемите имат готовност да реагират при повишаване на нивото им, допълни Росен Белчев.