Моуриньо - световен шампион по обезщетения

След шестото му уволнение оценката за престоя му в Рома е... провал!

Спорт
17:20 - 18 Януари 2024
4411
Моуриньо - световен шампион по обезщетения

Един от най-успешните треньори в последните две декади - Жозе Моуриньо, беше уволнен за шести път в иначе славната си кариера. Във вторник Специалния бе освободен от италианския Рома заради слаби резултати, а до края на договора му имаше още 6 месеца.

За това си действие римският гранд дължи на португалеца неустойка в размер само на 3 милиона евро – това е стойността на заплатите, които Моуриньо щеше да получи до лятото.

След уволнението на Жозе Моуриньо във вторник, от Рома бързо обявиха новия треньор - клубната легенда Даниеле де Роси.

Специалния напуска "Олимпико" заедно с целия си щаб, след като пристигна през лятото на 2021 г. Макар и да не успя да класира Рома в Шампионската лига и в двата пълни сезона, в които водеше отбора (две шести места), той все пак изведе "джалоросите" до два поредни еврофинала за първи път в историята им.

Римляните спечелиха Лигата на конференциите през 2022 година, а през миналата играха финал в Лига Европа, в който загубиха от Севиля. По този начин Моуриньо се превърна във всеобщ любимец на тифозите. През този сезон обаче представянето на вълците е твърде неубедително, заради което се стигна до освобождаването на португалския специалист и поставянето на красноречивата оценка "пълен провал".

"Бихме искали да благодарим на Жозе от името на всички нас в Рома за неговата страст и усилия след пристигането му. Винаги ще имаме чудесни спомени от престоя му, но вярваме, че незабавната смяна е в най-добрите интереси на клуба. Пожелаваме на Жозе и неговите помощници всичко най-добро в бъдещите начинания", се казва в изявлението на клубните собственици Дан и Райън Фридкин.

През миналия уикенд Рома загуби от Милан с 1:3 на "Джузепе Меаца" в мач, в който Жозе бе наказан. Преди това "джалоросите" записаха 1:1 с Аталанта вкъщи и поражение с 0:1 от Ювентус. Отпаднаха и за Купата на Италия след поражение от градския съперник Лацио (0:1).

Сред критиците на Специалния е и бившият нападател на тима Антонио Касано, който громеше стила на игра, но дълго време подобни гласове бяха заглушавани от португалеца и неговите шумни последователи.

Синдромът на третия сезон, който помрачи голяма част от кариерата на Жозе Моуриньо, застигна и "вълците", но всъщност още в началото на кампанията бе очевидно, че в Рома не всичко е наред, особено зад кулисите. Твърди се също, че самият Моуриньо е казал на играчите си, че е готов да подаде оставка, тъй като смята, че вече не следват инструкциите му. Още преди мача с Милан той призна, че е провел "изтощителна среща с отбора", по време на която "някои хора" са били обект на особено жестоки критики.

В крайна сметка Жозе просто не вярваше, че разполага с достатъчно ресурси на свое разположение, за да се бори за място в Топ 4. Конкретно за мача с Милан липсваха девет играчи, което още повече ограничи опциите пред наставника, но от друга страна, "вълците" не бива да забравят, че разполагат с третия най-висок бюджет за заплати в Италия.

"Джалоросите" допуснаха да станат прекалено зависими от играч, който прекалено често е контузен - Пауло Дибала, а това обикновено е рецепта за катастрофа. Името на Моуриньо автоматично повишава очакванията и изискванията, но статистиката е безпощадна за португалеца, който спечели само 1.61 точки средно на мач (44-23-29) в Серия А. Това е най-ниският актив сред наставниците, които са записали поне 50 мача начело на "джалоросите" от сезон 1994/95 насам.

Освен това Рома записа най-слабия си актив след 20 кръга от сезон 2002/03, така че собствениците на клуба бяха в правото си да го уволнят.

След като раздялата беше официализирана, италианските медии направиха любопитна равносметка. А именно – само като обезщетения от уволнения Жозе е прибрал 80 милиона евро. За сравнение – общото му финансово състояние се оценява на 96 милиона евро.

Две от уволненията на Моуриньо бяха в Челси. През 2007-а той взе 18 милиона евро за предсрочното си освобождаване, а през 2015-а неустойката бе 8.3 милиона евро.

През 2017-а Специалния бе уволнен и от Реал Мадрид, като си тръгна от испанската столица с още 17 милиона евро.

Най-солена неустойка пък получи от Манчестър Юнайтед през 2018-а, когато прибра 20 милиона евро, за да си тръгне час по-рано от "Олд Трафорд".

Последва 17-месечен престой в Тотнъм, договорът му бе прекратен две години по-рано – срещу допълнителни 15 милиона евро.

Така тоталът на Моуриньо мина впечатляващите 80 милиона евро, с което той е абсолютен рекордьор в света на футбола. Вторият в тази класация е Антонио Конте със скромните 37 милиона евро неустойки.

Има и още една интересна статистика, свързана с успехите на Моу:

- Челси не беше печелил титлата в английската елитна лигата от 50 години. Жозе Моуриньо я спечели с Челси.

- Интер Милано не беше печелил Шампионската лига от 45 години. Жозе Моуриньо я спечели с Интер.

- Реал Мадрид не беше печелил Купата на Краля в Испания от 22 години. Жозе Моуриньо я спечели с Реал.

- Манчестър Юнайтед не беше печелил европейски трофей от 9 години. Жозе Моуриньо спечели Лига Европа с Юнайтед.

- Рома никога не беше печелил европейска купа в историята си. Жозе Моуриньо спечели Лигата на конференциите още през първия си сезон, а през втората си кампания изведе Рома до финала на Лига Европа.

Равносметката: Шест европейски финала, пет победи.

Специалния е първият треньор в историята, който печели всички европейски купи. Португалецът е и първият треньор в историята, който печели европейски трофей с четири различни клуба.