Мозаечните пана на Йоан Левиев са възстановени

На места директно в мозайката бяха забити множество дюбели

Култура
17:12 - 05 Август 2020
2962
Мозаечните пана на Йоан Левиев са възстановени

Приключи възстановяването на мозаечните пана на Йоан Левиев, намиращи се в подлеза до Баня Старинна. Работата започна след подаден сигнал от скулптора Цвятко Сиромашки до заместник-кмета Пламен Панов. Още същата вечер, заместник-кметът докладва на Кмета на Пловдив Здравко Димитров, а на следващата сутрин изпрати екип, който да направи оглед на място какви са пораженията, пише в. "Марица".

В инспекцията участваха директорът на Градска художествена галерия Красимир Линков и реставраторите Марин Бекирски и Марина Ненова, Нина Димовска – началник - отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив и представители на ОП „Чистота“. 

Проблемите по мозайките в подлеза на Баня Старинна бяха причинени от замърсявания с различен произход, механично нанесени вреди и липсващи тесери. От повърхността на камъните бяха отстранени наслоявания от прах, екскреманти от лястовички, графити, петна и пръски от мазилки и бои. На места директно в мозайката бяха забити множество дюбели и видии.

Мозайката е изградена само от естествени камъни. Липсващите тесери бяха възстановени със същите по вид, структура и цвят камъни, специално обработени в съответните размери. Реставрацията бе извършена от Марин Бекирски и Марина Ненова.