Мозъкът на човека и октопода си приличат

Главоногите са любопитни и имат памет

Мистика
18:46 - 27 Ноември 2022
3995
Мозъкът на човека и октопода си приличат

Изненадващи прилики между мозъка на човека и мозъка на октопода откриват биолози. Изследването е публикувано в списание Science Advances. Статията от екипа на Николаус Раевски от Центъра Макс Делбрюк в Берлин, показва, че еволюцията на октоподите е свързана с драматично разширяване на вариациите на микро рибуноклеинова киселина (РНК).

Последният известен общ предшественик на хората и главоногите е рудиментарно червееподобно животно с нисък интелект и петнисти очи, се посочва в статията. Безгръбначните животни не са развили огромни и сложни мозъци с разнообразни когнитивни способности, каквито имат гръбначните, като примати и други бозайници. Единственото изключение са главоногите.

Какво е общото между хората и октоподите? Според професор Николаус Раевски от Центъра за биология на медицинските системи Макс Делбрюк в Берлин, резултатите от изследването могат да означават, че микроРНК играят решаваща роля в развитието на сложен мозък. „Ето какво ни свързва с октопода“, възкликва Раевски.

Известно е, че тези главоноги редактират РНК, което означава, че често използват определени ензими, които могат да прекодират тяхната РНК. Според Раевски това поставя въпроса дали октоподите имат някакви други РНК способности, освен да са квалифицирани редактори?

Октоподите са единственият вид безгръбначни, които нямат равни по отношение на еволюцията. Те притежават основна нервна система и периферна нервна система, като последната може да функционира независимо. Дори ако октоподът загуби пипало, останалата част остава подвижна и чувствителна на допир.

Фактът, че октоподите съзнателно използват своите пипала като инструменти за отваряне на черупките си, може да е причината те да са единствените животни, които са развили толкова сложни мозъчни функции.

Освен това октоподите проявяват допълнителни интелигентни черти като любопитство и памет. Те могат да идентифицират хората и дори да предпочитат определени неща пред други. Тъй като цветът и структурата на кожата им се променят по време на сън, изследователите вярват, че те дори сънуват.