Може би? Още декември увеличават заплатите на... дипломатите

Новини
18:26 - 09 Декември 2022
2606
Може би? Още декември увеличават заплатите на... дипломатите

Още през декември може да има увеличение на заплатите на дипломатите. Това стана ясно от отговор на служебния премиер Гълъб Донев в парламентарния контрол по повод протеста на дипломатите за ниските им възнаграждения. Той отговори на въпрос на бившия външен министър Екатерина Захариева, която попита предвидени ли са средства за увеличение на заплатите им в бюджета чрез преразпределяне на средствата. Ще запазим ли дипломатическата служба, защото те ще постачкуват и ще напуснат, предупреди депутатката от ГЕРБ.

Поел съм личен ангажимент за решаване на проблемите със заплащането в МВнР, които са трупани с години, обясни Донев. Редица правителства не са обръщали внимание на исканията на служителите. Проблемите са били задълбочавани дори, защото още през 2009 г. бюджетът на МВнР е бил рязко намален, допълни той.

Има резерви, които биха могли да бъдат използвани за това да бъдат осъвремени заплатите на служителите. Грубо е нарушавано през годините задължението по постановлението, което има по отношение нивата на заплащане на дипломатите, коментира премиерът.

Той разказа, че е провел срещи, поискал задълбочени анализи, както и цялостен анализ на структурата на бюджета на МВнР, защото не е нормално всяка година то да връща близо 1 млн. лева в бюджета. Това говори за неефективност при управлението на средствата. Затова искам цялостен анализ на нормативната уредба и проблемите, които поставят служителите, да бъдат решени още от декември. Но те не могат да бъдат решени като една сума от 16-17 милиона, която да бъде дадена еднократно, обясни Донев.

Екатерина Захариева разказа, че половината от мисията в Ню Йорк е готова да се върне, защото млади служители буквално не може да преживяват, дори за храна. Не могат да платят таксите на децата си в детска градина.

Дипломатите са двойно натоварени, заради поголовното пенсиониране миналата година, без да бъдат попълнени свободните 250 бройки, а заплащането им е ниско, обясни Захариева. Тя обясни, че тези 1 милион лева не се връщат от заплати и няма как да бъдат прехвърлени там.