Може ли да хвърлиш на боклука пресен хляб?!

Софиянци настръхнаха срещу решението на пекарната "Братя Хлебари" да запрати в кофите за смет току-що изпечени и непродадени самуни, вместо да ги дари на нуждаещи се преди Коледа

Топ
19:23 - 18 Декември 2019
6103
Може ли да хвърлиш на боклука пресен хляб?!

Стотици самуни пресен и видимо висококачествен хляб, изхвърлени в уличен контейнер на столичната ул. „Раковски“ № 61 в столицата дни преди Коледа, възмути десетси софиянци. Гледката на захвърления на боклука прясно изпечен хляб стана повод за ожесточени коментари в социалните мрежи и призиви за бойкот на фирмата-прозводител, видя Lupa.bg.

Оказа се, че насъщния е произведен от прочутата софийска пекарна "Братя Хлебари". Тя се слави с качествения си и вкусен хляб, който е и доста скъп. Всеки един от хлябовете, захвърлени най-безотговорно на боклука, иначе струва около 5 лева. Фурната е собственост на бизнесмените Пресиян и Теодор Петрови, които са братя. И понеже пекарната официално поддържа модерните ценности за природосъобразен живот, според който разхищението на храна е недопустимо, фактът, че толкова много продукция е изхвърлена, се приема още по-яростно от техните клиенти.

Любителската снимка е пусната в ранните часове на 17 декември от сотиянеца Петър Петров, който се натъкнал на шокиращата гледка. Коментарът към фотоса гласи: „Този хляб, който струва от 3.50 до 8 лева от частна елитна фурна не е продаден. Той още е мек, а вече е на боклука. Виждате ли това?! Не е ли е грях да се изхвърли на боклука прсен хляб при толкова гладни деца и семейства? Да не говорим за приютите с бездомни кучета, в които се изписват хиляди левове!“

Малко по-късно Фейсбук заличава снимката по сигнал, очевидно подаден от собствениците на фирмата, и блокира потребителя. Така скандалът се разраства още повече. Снимката на „дизайнерския“ хляб започва своето шествие по профилите с над 1000 споделяния, като събира възмутени коментари с всяка своя поява.

„Съжалявам, че се намесвам. Причината може да е всякаква. Но, когато остане хляб в мойта фурна, аз имам практика да го оставям за едни редовни „клиенти“ а те са няколко скитника и няколко дами от чистота, който много му се радват и дори разчитат на него. Когато е повече 10 бр., винаги го носим в църквата "Света Петка", където има дарителска кошница. Трябва само да е в пакетче. А и всички имаме приятели, роднини, съседи - нямало е да му се намръщат. Може да е имало и технологична грешка или замърсяване, но тогава остават кучкарниците и приюти те за животни. Те никога не отказват... Въпрос на желание е дали искаш да нахраниш гладния или просто да хърлиш на боклука пресния хляб, като не си го продал", пише софиянеца Димитър Йолтов.

Управителят на пекарната Никола Дамянов, заяви, че това не е обичайната им практика. За инцидента имало конкретен виновник от екипа, който в сряда е бил освободен от работа. От фирма „Братя Хлебари“ официално се извиниха за допуснатата грешка и обещават, че това няма да се повтори. В изявление до медиите собствениците на фурната се оправдават, че условията за дарителство били твърде тежки и по тази причина нямали практика да даряват непродадените количества от печивата си.