Можело: Газът в Европа падна под 150 евро

Цената на нидерландската борса TTF сега е на най-ниското си равнище от края на юни

Новини
18:30 - 14 Октомври 2022
4622
Можело: Газът в Европа падна под 150 евро

Газът в Европа е на цена под 150 евро/МВтч. Германия е запълнила газохранилищата си до 95%, метеоролозите прогнозират по-топла зима от обичайното.

Фючърсната цена на нидерландската газова борса TTF сега е на най-ниското си равнище от края на юни, след като през август се изстреля до 340 евро.

Германия си беше поставила цел да запълни 95% газохранилищата си до 1 ноември, но направи това предсрочно. По данни на Gas Infrastructure Europe, в Европейския съюз като цяло газохранилищата са 91,6% запълнени, предаде актуално.ком.

Ако зимата наистина се окаже мека, това ще помогне на Европа да съкрати с 15% потреблението през отоплителния сезон.

Както съобщи Службата по наблюдение на климатичните промени (Copernicus Climate Change Service), нейният климатичен модел показва, че вероятността за по-високи от обичайните температури в близките месеци във Великобритания, в много райони в Централна Европа и значителна част от Средиземноморието, е 50-60%.

Междувременно шефът на “Газпром” Алексей Милер заяви в сряда, че по-време на пиковите студове идната зима могат да замръзнат цели градове в Европа:

“Зимата може да бъде относително топла, но която и да е една седмица или пет дни ще бъдат ненормално студени. За този кратък промеждутък от време, не дай боже, може да замръзнат цели градове”.

Според “много песимистичните” прогнози, към март 2023г., в европейските хранилища ще остане около 5% газ, каза Милер в изказването си пред форума "Руска енергийна седмица".