Можело, значи: Чадър и шезлонг за 3,50 на "Арапя" (СНИМКИ)

Икономика
21:15 - 08 Юни 2020
9178
Можело, значи: Чадър и шезлонг за 3,50 на "Арапя" (СНИМКИ)

Чадър и шезлонг по 3,50 лева предлага плажът на "Арапя" по Южното Черноморие. За разлика от "златните чадъри" в Слънчев бряг тук цените са нормални, установи проверка на Lupa.bg. Миналата година чадърите и шезлонгите на "Арапя" са се предлагали по 5-6 лева. Това означава, че концесионерът се е съобразил с искането на Министерство на туризма за намаляване на тарифите за подобни туристически услуги, като те не трябва да надхвърлят 4-5 лева.

Министерството на туризма нареди бърза проверка на сигнала за златните чадъри на южния плаж на Слънчев бряг. На 6 юни възмутена българка пусна в социалните мрежи касов бон, според който е платила 64 лева за 2 чадъра и 4 шезлонга, при все, че сезонът за "дране на туристи" още не е започнал. Гергана Димитрова се възмути, че Николина Ангелкова е излъгала българите, че тази година плажните консумативи ще са поне два пъти по-евтини, за да се стимулира туризмът.

 


Заради коронакризата бяха приети специални промени в Закона за здравето, които изискват това лято концесионерите да свалят цените на плажните удобства като жест за привличане на курортисти. Намалението трябва да е поне с 50% от тарифата за предния летен сезон. Глобата за нарушителите е 50 хил. лв., а при рецидив става - 100 хил. лв. Ще следим как се спазват правилата за работа на морските плажове през цялата година. При нарушения и неспазване на законодателството санкциите са безкомпромисни, декларираха от Министерство на туризма.

На "Арапя" първите летовници коментираха пред Lupa.bg, че цените им се струват напълно нормални и биха се радвали те да се запазят и в бъдеще.

Снимки: АГНЕС МЕТОДИЕВА