Мрачно настроение за третата годишнина от Брекзит

Само 9% от анкетираните британци са доволни от постевропейското бъдеще на страната си

Новини
19:07 - 31 Януари 2023
2863
Мрачно настроение за третата годишнина от Брекзит

На тази дата преди три години Великобритания официално излезе от ЕС след близо половин век в европейското семейство.

Премиерът Риши Сунак защити днес Брекзит като "огромна възможност". Обединеното кралство обаче отбеляза третата годишнина от излизането си от съюза в мрачно настроение: от една страна, преживяващо социална криза, а от друга, все повече съжаляващо за това свое решение, обобщава Франс прес.

При това последната от поредица лоши новини дойде днес: Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че Великобритания е единствената развита икономика, която ще влезе в рецесия тази година. МВФ очаква британската икономика да се свие с 0,6 процента. А дори Русия, която води война и е обект на строги санкции, според прогнозите ще увеличи своя брутен вътрешен продукт...

От месеци инфлацията във Великобритания надхвърля 10 процента. Поскъпването на живота логично предизвика социално напрежение, като

утре са очаквани безпрецедентни за последното десетилетие стачки, по-конкретно в образованието и транспорта.

Британската политика също преживява бурни времена: през последната година трима души се смениха на премиерския пост; Северна Ирландия е без правителство, а Лондон се опитва, засега безуспешно, да убеди Брюксел да се съгласи на преразглеждане на статута на тази британска провинция. Освен това перспективата за излизане на Шотландия от Обединените кралство отново се появи на хоризонта, след като

по-миналата седмица британското правителство блокира приет от шотландския регионален парламент закон, който улеснява юридическата промяна на пола за жителите на провинцията.

Въпреки обещанията за контрол по границите и ограничаване на имиграцията, все повече нелегални мигранти прекосяват Ламанша. Миналата година броят им е надхвърлил 45 хиляди.

Обещанията, дадени от привържениците на Брекзит, британците да преоткрият свободата си след 47 години в ЕС също изглеждат далеч от сбъдването си.

На този фон коментатори започнаха да говорят за "Брегрет" (б. ред.: съжаление за Брекзит, игра на думи на английски). Общественото мнение, което дълго време бе разделено по въпроса, вече клони към това да съжалява за решението, което взе на референдума през 2016 г.

Според публикувано вчера проучване на общественото мнение, проведено от института "Ипсос", 45 процента от британците смятат, че Брекзит не отговаря на очакванията им, посочва АФП. За сравнение техният дял е бил само 28 на сто преди две години.

При това само 9 процента от анкетираните са доволни от постевропейското бъдеще на страната си.

Въпреки всички проблеми, премиерът Риши Сунак, който от самото начало е непоколебим привърженик на излизането от Европейския съюз, се опита да защити равносметката. "Ние постигнахме огромен напредък, възползвайки се от свободите, предоставени от Брекзит, за да се справим с предизвикателства за цели поколения", заяви Сунак в комюнике. Британският министър-председател, който вдругиден ще празнува 100 дни на поста, обеща да продължи да работи за това гражданите и компаниите да получават да извличат предимства от излизането на страната от ЕС.

Комюникето на "Даунинг стрийт" 10 подчертава "огромната възможност", която представлява Брекзит, особено за "растежа на британската икономика".

То посочва по-конкретно създаването на свободни митнически зони и облекчаването на регулациите.

За днес не са предвидени никакви официални церемонии. За сметка на това в Шотландия, където привържениците на независимостта критикуват Брекзит като бедствие, е предвидено проевропейско шествие, посочва АФП.

Агенцията отбелязва, че шокиращият резултат от референдума на 23 юни 2016 г. е бил последван от близо четири години политически сътресения.

Брекзит най-накрая стана реалност на 31 януари 2020 г. благодарение на тогавашния британски премиер Борис Джонсън, чиято Консервативна партия постигна смазваща победа на парламентарните избори в страната на 12 декември 2019 г. Последва 9-месечен преходен период, представян от Джонсън като "коледен подарък", позволил да бъде избегнат Брекзит без сделка - вариант, който бе размахван като апокалиптичен сценарий, синоним на "брутален развод" и икономически хаос.

Три години по-късно, икономическите щети са налице, макар да трябва да се признае, че ситуацията бе влошена от пандемията от новия коронавирус и войната в Украйна.

Според официални прогнози излизането от Европейския съюз ще свие британската икономика с 4 процента в дългосрочен план.

Великобритания се разграничи от основния си икономически партньор, от който внася голямата част от храните, които потребява. Привържениците на Брекзит обещаваха по-малко имигранти и повече работни места за самите британци. Вместо това недостигът на работна ръка се влоши, тъй като за гражданите на ЕС вече е по-трудно да се установят в страната.

Вече няма връщане назад, дори за водещите политически партии във Великобритания, включително за лейбъристите, които имат двуцифрена преднина в социологическите допитвания по-малко от две години преди следващите редовни парламентарни избори.

Опитващ се да се разграничи от своето минало на противник на Брекзит, лидерът на основната опозиционна сила в Обединеното кралство Киър Стармър уверява, че връщането в ЕС не фигурира в неговите планове, тъй като страницата е затворена. В същото време Стармър си е поставил за цел да подобри отношенията на Лондон с Брюксел, отровени от въпроса за Северна Ирландия.