Мръсният въздух взима повече жертви от катастрофите

Фините прахови частици са най-коварни, разкри специалистът по белодробни болести проф. Коста Костов

Актуални новини
10:01 - 05 Септември 2019
2082
Мръсният въздух взима повече жертви от катастрофите

Замърсеният въздух взема повече жертви от катастрофите за година. Това каза пред „Фокус“ проф. д-р Коста Костов, специалист по пневмология и фтизиатрия. Той уточни, че въглеродният двуокис и серният двуокис са сред най-често срещаните химикали във въздуха, които водят до увреждания.

„Всичко това уврежда незабелязано и коварно дихателните пътища и белия дроб. Във въздуха има твърде много токсични елементи. Уврежданията от замърсения въздух стават видими след около 10-15 години. От хронични заболявания на белия дроб страдат и хората, живеещи в замърсена среда. Ние сме една от най-замърсените столици в света“, обясни още д-р Костов.

Проф. Коста Костов

Според него обществото знае твърде малко за проблеми от замърсената атмосфера. „Повече трябва да се говори, защото този проблем остава встрани, а той действа незабелязано на нашия организъм. Големите източници на замърсяване са автомобилният трафик и ТЕЦ-овете. Фините прахови частици са една от най-коварните съставки на въздуха, защото проникват много дълбоко и предизвикат тъканни проблеми в белия дроб, които създават патологичен процес и бавно нарушават фината структура на дихателния сегмент на белия дроб“, каза още експертът.


Според него е наложително да се вземат повече мерки от общ характер. „Да се създадат условия за по-добър контрол, отчитане на трафика в градовете като в София където в центъра проблемът е най-голям. Нужна е и по-солидна отчетност за всеки ден във всяка точка на страната, за да може организациите да вземат мерки“, добави още проф. Костов.

Експертът заяви, че хроничната белодробна болест се увеличава не само у нас, а в световен мащаб, като симптоми се появяват и при непушачите. Относно превенцията експертът уточни, че при възможност е добре в дни и часове на високо замърсяване да не се излиза навън. Мярката важи най-вече за децата.