Мравки - зомбита откриха учени

Свят
12:40 - 09 Август 2019
3642
Мравки - зомбита откриха учени

Вид гъбен паразит, познат в научните среди като Ophiocordyceps kimflemingiae, превръща мравки в зомбита, карайки ги да се изкачат на върха на храст, да си отхапят от листата му и да умрат. Той играе ролята на кукловод, „дърпащ“ мускулите на мравките, карайки ги по този начин да отварят устата си - точно като в класическа лента на ужасите за нашествие на извънземни.

Проучване открива, че паразитът заразява мравките, влизайки в организма им през екзоскелета. Веднъж влязал вътре той започва да расте и расте, разяснява авторът на произведението Колийн Манголд, изследовател към факултета по Биохимия и молекулярна биология към Щатския университет в Пенсилвания.

Отначало мравките реагират нормално. По-късно обаче започват да изпитват затруднение да се движат и получават мускулни спазми.

„Те обикалят безцелно в кръг или не се движат въобще“, обяснява Манголд пред „Лайв сайънс“.

В последната фаза на заразата обичайно мравките се изкачват до върха на храст, отхапват от листата му и умират.

В момента на смъртта мускулите в челюстта на мравките са насилствено накарвани да се свиват и разпускат. За учените остава мистерия как един паразит успява да постигне това. Не се отхвърля и вероятността спазмите да са опит на мравките да преборят заразата.

Манолд и екипът ѝ продължават да изследват практиката, за да разберат крие ли се нещо по-значитело зад нея.