Мравките принудили лъвовете да променят хранителния си режим

Любопитно
14:07 - 26 Януари 2024
2341
Мравките принудили лъвовете да променят хранителния си режим

Учени демонстрираха как нашествието на инвазивен вид мравки е нарушило крехката екосистема в саваната и хранителните навици на лъвовете в Кения, съобщи АФП.

"Често констатираме, че светът се управлява от съвсем дребни неща, които могат да имат опустошителни последици, които не сме очаквали", посочва Тод Палмър, професор в Университета на Флорида и един от авторите на изследването, публикувано в списание "Сайънс".
 
Всичко започва преди 15 години в обширните равнини на Лайкипия в Кения. Районът е покрит със свирещи акации - дървесен вид, около който е създаден хармоничен баланс между различните видове.

Местна мравка си е направила гнездо там и се превърнала в защитник на дървото. Въпреки бодлите си акацията иначе е щяла да бъде изядена от местните тревопасни животни, особено от слоновете, но феромоните и ухапванията от колонията насекоми ги отблъсквали.

Това сътрудничество било прекъснато от появата, дължаща се на човешката дейност, на едроглави мравки, които бързо прогонили другите мравки от акацията, правейки я отново подходяща за храна на пахидермите.

Първоначално никой не забелязвал тези мравки, "защото те не са агресивни към големи същества, включително към хора", отбелязва Палмър. Но "сега виждаме, че те преобразяват ландшафтите по много фин, но опустошителен начин".

Предишни проучвания показват, че появата на този инвазивен вид е довела до пет до седем пъти по-големи щети, нанесени от слоновете върху акациевите дървета в региона, със съответното намаляване на горската покривка.

Горската покривка е съществен елемент в ловната стратегия на лъвовете, които могат да използват листата на дърветата, за да изненадат плячката си, което е съществено за да уловят любимите си зебри. 

Проучването, проведено в продължение на три години в Кения от Ol Pejeta Conservancy, което сравнява районите, населени с едроглави мравки, с тези, в които те не са навлезли, показва, че появата на едроглавите мравки е довела до трикратно намаляване на смъртоносните нападения на лъвове върху зебри.

Вместо популацията на лъвовете да намалее заради недостиг на храна, те се адаптирали, като започнали да нападат биволи. Те по-трудно се ловят и за това е необходима повече енергия, но хранителната дажба не намалява. 

От една страна това е добра новина, защото популацията на лъвовете остава стабилна, обясни пред АФП ръководителят на изследването Дъглас Камару.

"Въпросът обаче остава какво ще се случи в бъдеще", ако има и други пречки за лъвовете, който и без това са намалели много в района - от 100 000 на 2000 животни. Промяната в хранителния режим на царете на саваната може да предизвика неподозирани последици.

Инвазивните мравки могат да предизвикат проблеми и за други критично застрашени видове, които зависят от тези акации, като жирафите или черните носорози, подчертават авторите на изследването.