МС: България има непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница

Балкани
18:11 - 30 Май 2024
1877
МС: България има непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница

България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница и е участвала във всички инициативи, свързани с тяхното възпоменаване. 

Това се казва в позиция на Министерския съвет на България във връзка с участието на България в гласуването на резолюцията за отбелязване на 30-годишнината от геноцида в Сребреница. 

Разпространената грама до Постоянното представителство на България към ООН в Ню Йорк не съдържа окончателните указания към посланик Лъчезара Стоева. Това се казва в позиция на служебното правителство относно участието на България в гласуването на резолюцията за отбелязване на 30-годишнината от геноцида в Сребреница. От Министерския съвет посочват, че документите, изтекли в интернет, са само част от процеса на взимане на решение и те не представят неговата цялост.

"Важна е официалната позиция, а до нея се стига след становища на експерти от ресорните структурни звена на Министерството на външните работи, които включват различни комуникационни канали", посочват още от служебния кабинет. И подчертават, че се разграничават категорично от всякакви опити за внушения, свързани с промяна на геополитическата ориентация на България.

Вчера в някои медии изтече грамата, с която на 23 май Димитър Главчев иска от Лъчезара Стоева да гласува с "въздържал се" по резолюцията на ООН, която осъжда геноцида в Сребреница през 1995 г. България е съавтор на документа.