МС дава брифинг за прекратените от АПИ поръчки за ремонт и поддръжка на пътища

От 9 ч. започват протести на пътните фирми, организирани от Браншовата камара "Пътища" заради неизплатени задължения

Новини
08:24 - 27 Юли 2022
2504
МС дава брифинг за прекратените от АПИ поръчки за ремонт и поддръжка на пътища

От Министерския съвет обвиниха ръководството на Агенция “Пътна инфраструктура” за едностранно прекратяване на всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа.

Обществените поръчки бяха обявени през април на мястото на съществуващите договори, по които са установени порочни строителни практики, припомнят от пресслужбата на кабинета и допълват, че с обяснението за пропуски в документацията АПИ "на практика поставя изпълнителната власт в невъзможност да възложи по прозрачен начин ремонта и поддръжката" на пътищата за предстоящия зимен сезон.

Подробности се очаква да бъдат оповестени по време на брифинг в МС днес. В него ще участват заместник-министрите на финансите и на регионалното развитие и благоустройството — Андрей Цеков и Ивайло Стайков, както и Настимир Ананиев, председател на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Брифингът съвпада с началото на протестите на пътните строители заради неизплатени задължения за извършени дейности и липсата на индексация по договорите за строителство.

От 9 ч. започват протести на пътните фирми, организирани от Браншовата камара "Пътища" заради неизплатени задължения за извършени дейности и липсата на индексация по договорите за строителство. 

Към протеста се присъединява и Камарата на строителите в България.

В центъра на София демонстрацията ще бъде пред служебния вход на Народното събрание, а шествие ще тръгне и по Околовръстното шосе на столицата. Протести ще има на 20 места в страната.