МС отпуска 2,4 млн. лв. за конкурси, свързани с COVID-19

Политика
15:51 - 07 Май 2020
1231
МС отпуска 2,4 млн. лв. за конкурси, свързани с COVID-19

Правителството отпуска близо 2 милиона и половина лева за разработване на тематични конкурси, свързани с пандемията от COVID-19. Това стана ясно след днешното заседание на МС. 

С осигуряването на средствата ще бъде гарантирано разработването на конкурси за проекти за научни изследвания, свързани с диагностика, превенция, лечение на заболелите от COVID-19, както и прогнозиране, мониторинг и превенция на разпространението му.

"Основната цел на Фонда е да подкрепя финансово проекти и дейности за насърчаване и развитие на научните изследвания, като през 2020 г. се планира да бъдат обявени тематични конкурси в следните области на интервенция: биологични и биомедицински изследвания в областта на генетичния носител на SARS-CoV2, епидемиологични и имунологични изследвания, свързани с протичането на инфекцията; разработване на терапии за лечение на корона-вирусна инфекция и ваксинални препарати за превенция на заразяване със SARS-CoV2, доказани при модели in vivo; социални, икономически и образователни аспекти на пандемията COVID-19 и др.", уточняват от кабинета. 

Междувременно правителството планира и обявяване на конкурси за двустранни или международни проекти, свързани с COVID-19. Те ще се провеждат при условията на съответните договорености и споразумения между финансиращите организации от държавите, които са заявили интерес.