МС с искане до Конституционния съд за разследването срещу обвинител №1

Повод за питането са препоръките за механизъм за разследване на главния прокурор

Новини
19:05 - 18 Декември 2019
4595
МС с искане до Конституционния съд за разследването срещу обвинител №1

Министерският съвет одобри искане до Конституционния съд за даване на задължително тълкуване на разпоредбите на чл. 126, ал. 2 от Конституцията, съобщи БНТ.

Повод за тълкувателното питане, са отправените препоръки от независимия технически анализ на Прокуратурата за необходимостта от ефективен механизъм за разследване срещу главния прокурор.

Формулиран е следният конкретен въпрос: „Общият надзор за законност и методическото ръководство, осъществявани от главния прокурор съгласно чл. 126, ал. 2 КРБ, включват ли случаите, когато прокурор извършва проверки, разследване и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор, предвид общоприетия правен принцип „никой не може да съди себе си“ /nemo judex in causa sua/, който е елемент на правовата държава?“

Като аргумент за допустимост на тълкуването е посочено, че нормата на чл. 126, ал. 2 от Конституцията не дава ясен отговор на този въпрос, а това води до различни тълкувания и колебания, както в юридическите, така и в политическите среди с оглед внесения на 9 декември 2019 г. в Народното събрание проект на Закон за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс.