Мундров увери: Машините за изборите ще бъдат сертифицирани навреме

Новини
15:06 - 11 Май 2024
1794
Мундров увери: Машините за изборите ще бъдат сертифицирани навреме

Министърът на електронното управление Валентин Мундров увери, че машините за гласуване ще бъдат сертифицирани навреме за изборите на 9 юни.

"Ще бъде извършена проверка за наличността на всички активи, които са предоставени от Централната избирателна комисия. След тази проверка, ако всичко е налично, ще започне същинската работа за удостоверяването на машините.

Съгласно законодателството, ще направим всичко възможно да има машинно гласуване на изборите на 9 юни и сме предприели съответни мерки всички да са убедени, че такава ситуация, като миналата година, няма да се случи, каза министърът по повод случая от местните избори миналата есен".

Тогава Централната избирателна комисия в последния момент отмени машинното гласуване на първия тур с мотива, че устройствата не са били удостоверени по правилата.

Процедурата по удостоверяване започна тази сутрин в присъствието на журналисти.

Журналистите са гарант, че машините няма да бъдат манипулирани, според министъра на електронното управление Валентин Мундров:

"Вие като част от това, което искаме да постигнем, е публичност и прозрачност. Вие сте една част, която е задължителна".