Мустафа Карадайъ към ГЕРБ: Че вие сегашната конституция не спазвате

Лидерът на ДПС обвини управляващите за срамния проект за нов основен закон

Актуални новини
10:06 - 25 Ноември 2020
2400
Мустафа Карадайъ към ГЕРБ: Че вие сегашната конституция не спазвате

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се включи в тона на опозицията срещу приемането на проект за свикване на Велико народно събрание с цел приемане на нова конституция. "Че вие сега действащата конституция не спазвате...", обърна се той към депутатите от ГЕРБ.

Карадайъ е на мнение, че проектът на управляващите е директен удар срещу демокрацията и държавността. "Първоначалният му вариант се беше отказал от общочовешките ценности като свобода, мир, равенство, търпимост, и пак по същия начин така набързо намериха някакво място в новия проект", напомни той.

Лидерът на ДПС напомни, че правата на личността, достойнството и сигурността й трябва да бъдат издигнати във върховен принцип, а не така между другото да бъдат включвани в някакъв текст.

"Конституцията като основен закон засяга пряко правата и свободите на всички български граждани. И затова всички политически сили трябва да подходят с необходимата отговорност. А новата конституция трябва да се приеме като нов обществен договор след сериозни дебати в спокойно, нормално и креативно политическо време. Сега предложената категорично не отговоря на обществените нагласи и очаквания", категоричен е Карадайъ.

По думите му, когато ГЕРБ говори и предлага нов основен закон, поне би трябвало с действията си да докаже, че спазва сега действащия - и в НС, и в законодателството. "Уви, свидетели сме на погазване на конституцията и от председателя на парламента, и от ГЕРБ в институцията, и в законодателството", убеден е той. 

Промени в действащата конституцията трябва да отстраняват доказани дефекти, за да се постигне върховенство на закона и да приближат българските модели към най-добрите европейски образци. Но оценката на Венецианската комисия е ясна - този проект не става. 

"Срамът ви е толкова голям, а сега се опитвате набързо да се отървете от темата", анализира поведението на депутатите от ГЕРБ лидерът на ДПС.

Снимка: Агнес Методиева