Мустафа Карадайъ: Ще подкрепим кабинет на трите нови партии в НС

Политика
10:37 - 15 Април 2021 (обновена)
4919
Мустафа Карадайъ: Ще подкрепим кабинет на трите нови партии в НС

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви от парламентарната трибуна, че движението ще подкрепи правителство на трите нови политически сили в 45-то Народно събрание. Това означава, че ДПС подкрепя кабинет на "Има такъв народ", Демократична България и "Изправи се! Мутри вън". Карадайъ обаче веднага уточни, че ДПС ще даде подкрепа само на правителство с ясна програма, ясни приоритети и ясни времеми рамки на тяхното изпълнение.

Той добави и че движението настоява бъдещото правителство да бъде експертно и да има широка подкрепа, а не да е партийно.

Лидерът на ДПС на няколко пъти призова да се възстанови нормалността в политиката и да се възстанови демокрацията. Карадайъ заяви и че движението е готово за нови избори веднага, но веднага добави, че това не е изход от кризата.

"Трябва пластично управленско решение, което изключва чисто партийни кабинети", обяви лидерът на ДПС позицията на движенито от парламентарната трибуна.

"Изборите показаха, че е необходимо ново начало, нов модел на управление, нов модел на отношение. Нов подход към решаване на проблемите. Парламентът е длъжен да отговори на това изискване на суверена. В този възможно най-пъстър парламент, създаващ условия за невъзможност за формиране на управленски партийни коалиции, избирателите искат да се изпълни девизът "Съединението прави силата". Единственият модел, по който това може да стане като се набележат основните приоритети, пред които е изправена държавата, политическите сили да дискутират и постигнат единомислие. Това не предполага нито дву-, нито три-, нито петчленна партийна коалиция, а много по-широко съгласие. Много по-пластично управленско решение, което автоматически изключва чисто партийни кабинети, оглавявани от партиен лидер. Така ние разчитаме замисъла на суверена", заяви още Карадайъ.

Лидерът на движението заяви, че ДПС плътно ще следва замисъла на суверена и няма да гласуват за правителство на някоя партия, ако преди това не е ясно документирано, че тази власт има ясна програма, с точно оказани цели, средства и срокове за тяхната реализация.

"Нека да извлечем всички възможни ползи от тази конфигурация в това Народно събрание. Време е за решителни промени. Нека ги направим", каза още той.

 Макар и трудно, процесът на възстановяване на държавността може да започне от 45-ото НС. Сега е времето да върнем властта в българския парламент, както повелява конституцията, заяви още лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в словото си при откриването на 45-ото народно събрание. Той започна с поздрав за Рамазан. Уверен съм, че истинската, чистата вяра, може да е в основата на мира и чрез смирение, помирение и благотворство да води до благоденствие. Ние вярваме, че религията може да бъде обединител и миротворец, убеден е Карадайъ.

Той разчете вота на българските избиратели като ясно изразено желание за промяна, с която да се спре омразата, разделението, противопоставянето, арогантността и агресията. Промяна, с която да се възстанови политическата нормалност като диалог между партиите. Промяна, с която да се направи рестарт на държавността.

Едновременно с това обаче гражданите не дадоха мандат за съставяне на правителство на новите 3 партии в НС. Те имат 92 мандата общо. Някои разчитат този резултат като воля на избирателите за нови избори. Може. Виждам, че сме по-близо до тази перспектива и в тази връзка ние, от ДПС, сме готови за избори веднага, каза лидерът.

От гледна точка на държавата обаче нещата не стоят така. България се намира в безпрецедентна комбинация от няколко кризи - пандемична, икономическа, социална и институционална. Ако си позволим да добавим към тях политическа, ще сбъркаме сериозно, предупреди Карадайъ.

"Сега е моментът да започне възстановяването на нормалността в политиката. Години наред липсва нормален диалог между политическите сили, а след 2017 г. това се пренесе между институциите, нарушени са координацията и контролът между властите. Оттам идва и недоверието на хората в институциите, което ние определяме като институционална криза", добави той.

ДПС от 4 г. призовава основните политически сили да работят за развитие на страната. Съставянето на кабинет можело да постави началото на възстановяването на нормалността.

Нова ускорена ваксинационна програма, по-ефективни икономически мерки за излизане от кризата. Приемане на програма за възстановяване и устойчивост. Да започнат разговори за приемане с консенсус на програмата за ускорено икономическо развитие на страната. Това са част от мерките, около които трябва да се обедини следващият кабинет.

Ние плътно ще следваме замисъла на суверена и няма да гласуваме за правителство на някоя партия или коалиция, ако преди това не е ясно документирано, че тази власт има ясна програма, с точно указани средства за реализацията й.

Време е за решителни промени, нека ги направим. Нека заедно си зададем въпроса каква България искаме и да намерим най-прекия път. Заедността е заложена в изборните резултати и е формулата за успех.

Няма да позволим да се руши демокрацията и парламентаризмът, заяви в заключение Мустафа Карадайъ.

 
 Снимки: Агнес Методиева