Мутра от "БОЕЦ" бие журналисти във Видин (ВИДЕО)

Актуални новини
07:56 - 07 Юни 2019
8278
Мутра от "БОЕЦ" бие журналисти във Видин (ВИДЕО)

Журналисти от "Канал 3" са станали обект на посегателство във Видин, включително и на упражнено физическо насилие спрямо тях. Извършител на нападението е лицето Георги Б. Георгиев, представляващ т.нар. гражданско сдружение "БОЕЦ". Георгиев е известен с публичната си близост до укриващия се от правосъдието Цветан Василев. Двамата дори се снимат при една от визитите на Георгиев при Василев преди две години в Белград.
 
Този април Георгиев бе домакин на сбирка в столичния хотел "Балкан", на която последната за момента политическа реч държа Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд (ВКС). В началото на годината Георги Б. Георгиев бе приет демонстративно от самия Панов и в кабинета му в Съдебната палата, но от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) не видяха проблем в срещите на председателя на ВКС с приближен на укриващия от правосъдието подсъдим Цветан Василев.
 
"Кадрите показват съвсем точно ситуацията. Единственото, което търсехме като журналисти бяха въпросите, които искахме да зададем на г-н Георгиев, а именно по какъв начин се издържа организацията БОЕЦ, която той представлява, след като отчасти той ми сподели, че част от приходите набира от симпатизанти. Тогава му зададох въпрос: Колко е членският внос?, но на този въпрос ние не получихме отговор." Това каза репортерът на "Канал 3" Пламен Петров в ефира на телевизията в коментар на нападението над екипа при изпълнение на служебните им задължения. "Категорично ние не сме си поставяли за цел да злепоставяме или да отправяме заплахи, или обиди към неговата съпруга", заяви той.

Георгиев (вдясно) на кафенце с Мустака в Белград
 
"Задаването на въпроси е задължение на журналиста! Ние зададохме правилни въпроси. Начинът, по който задавахме тези въпроси, беше нормален, човешки. Представихме се при самото ни пристигане във Видин в понеделник, отидохме и казахме, че сме от "Канал 3" и искахме да разговаряме", посочи още журналистът.

 "В една друга медия Георги Георгиев заяви, че не му давали право на изява. Ние му отидохме на крака и му дадохме поле за изява", добави Пламен Петров. Той обясни, че са си вършили работата, но явно въпросите са се оказали неудобни за него и напрежението ескалирало до степен да удари журналист. "Винаги сме играли с открити карти. Представихме се още в самото начало и заявихме, че правим разработка за неправителствената организация", разказа още той.
 

Тихомир Георгиев от екипа на "Канал 3" е ударен с юмрук в челюстта, а Пламен Петров в слепоочието и с коляно в слабинната област. Двамата разполагат и с медицински свидетелства за нараняванията. Ръководството на телевизията сезира прокуратурата, МВР и журналистически организации за посегателството над екипа при изпълнение на служебните задължения.