МУТРЕНСКИ ВРЕМЕНА: Туристите на Витоша - ходещи мишени

Молим, не се стреляйте в планината, зоват любители на природата след убийството на Алексей Петров

Актуални новини
11:30 - 17 Август 2023
6254
МУТРЕНСКИ ВРЕМЕНА: Туристите на Витоша - ходещи мишени

Туристи, които често ходят в Природен парк Витоша, излязоха с молба и с призив към хората, които са на територията на планината да не използват оръжие и да не стрелят. Призивът е във връзка с убийството на Алексей Петров, който беше застрелян на 16 август с автомат в полите на Витоша край пътя за хижа „Алеко”.

“Във връзка с трагичния инцидент край междинна лифтова станция "Бай Кръстьо", напомняме, че стрелбата с автоматично оръжие на територията на Природен Парк Витоша е строго забранена и се надяваме, че парковата охрана ще направи всичко по силите си да издири и санкционира нарушителите”, се казва в съобщение, публикувано във фейсбук страницата Витоша планина.

“Молим занапред да не се нарушават повече правилата на Природния парк и да се стреляте извън територията му”, пише още в публикацията.

Мястото, където бе убит Алексей Петров

Леко комичния пост предизвика стотици коментари в социалните мрежи и малко по-късно от фейсбук страницата внесоха следното уточнение:

“УВАЖАЕМИ ПРИЯТЕЛИ И ТУРИСТИ,

Ние сме любители туристи и планинари и обожаваме нашата прекрасна Витоша планината. Покрай майтапа да си кажем и истината. Първо залагат бомби на Ярема на 1300 м.н.в., после се стрелят с пушки на Бай Кръстьо на 1400 м.н.в. - дали вече човек спокойно може да се разхожда в планината?

Вече не е сигурно къде е по-безопасно човек да се разходи - на Витоша или Витошка. Докато мислим как да не смущаваме мечките и други диви животни - ние вече и човека подплашихме от планината, а какво остава за дивия свят!

Да, беззаконие цари в държавата навсякъде - както е незаконно да се стреля по животни в природния парк (както и в по-голямата част на планината без ДЛС "Витоша-Студена", така е незаконно да се стреля и по хора! Ами, ако имаше други туристи на мястото на инцидента?

Да отидеш на Витоша на разходка сред природата и далеч от мутренския ни град и държава и накрая да те застрелят докато някой друг са обстрелвали. Всичките богаташи, политици, бизнесмени живеят във Витошката яка и се разхождат по Витошките пътеки не рядко - трябва ли обикновените туристи да ги е страх, че се разхождат сред евентуални ходещи мишени?

Разбираме, че публикацията е забавна, но тя показва тъжната действителност! Вече и в планината човек не може да се разходи спокойно и безопасно!”